ŠIMONOVIĆEVO 'ZATOPLJENJE'

'Pogodna politička klima za žetvu korupcije'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.10.2009 13:34
  • Objavljeno 27.10.2009 u 13:12
ivan šimonović antikorupcijska kampanja

ivan šimonović antikorupcijska kampanja

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Nina Đurđević

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović smatra da je sada u Hrvatskoj veća politička volja za borbu protiv korupcije te da je u društvu stvorena klima za to da se korupciji stane na kraj

Šimonović je, komentirajući izjavu predsjednika Stipe Mesića da su istrage pokrenute nakon odlaska premjera Sanadera, rekao da za organizirano suprotstavljanje korupciji treba imati 'zakonsku podlogu, dobru organizaciju i, najvažnije, političku volju i svijest kod građana da je došao trenutak da se korupciji stane na kraj'.

'U ovom trenutku imamo sva ta četiri kuta četverokuta', rekao je Šimonović i podsjetio da se promjenama Zakona o kaznenom postupku došlo do 'brže i učinkovitije državno-odvjetničke istrage'. Dodao je da se novim zakonom omogućila 'široka zapljena imovine' i stvaranje 'uskočke vertikale'.

'Sada imamo funkcionalni, posebni dio policije, posebni segment Državnog odvjetništva i posebno sudsko vijeće koji svi zajedno, kao sustav djeluju učinkovito', rekao je Šimonović i naglasio da je najvažnije postojanje političke volje.

'Najvažnije, imamo političku volju i svijest građana koji neće tolerirati korupciju', rekao je Šimonović.

Na upit novinara znači li to da prije nije bilo političke volje, odgovorio je kako politička volja, kao i sve drugo, sazrijeva.

'Teško je govoriti u crno-bijelim kategorijama, ali definitivno, politička volja je viša', ustvrdio je Šimonović i dodao da je i sadašnji trenutak krize, 'kada je svima teško, pomogao da se u društvu stvori klima za to da se korupciji stane na kraj'.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić također je bio na regionalnoj konferenciji 'Podrška svjedocima i žrtvama' te je uspješno izbjegavao odgovore na novinarska pitanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi