FEŠTA SPLITSKE BANKE

Pogledajte spektakularno otvaranje splitskog nebodera

02.12.2016 u 22:42

  • +4

Uz audiovizualni spektakl otvoreno novo sjedište Splitske banke

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Bionic
Reading

Spektakulranim '3d mappingom' na fasadi, vatrometom i koncertom triju splitskih glazbenih ikona - Nene Belana, Marijana Bana i Harija Rončevića - svečano je otvoren prvi poslovni toranj izgrađen u Splitu nakon osamdesetih godina prošlog stoljeća, ujedno i novo sjedište Splitske banke

U 13-katnom neboderu bit će smješteno svih šestotinjak zaposlenika ove novčarske institucije, inače jedine veće banke sa sjedištem izvan Zagreba, koja je dosad bila razasuta na više lokacija u gradu. 'Toranj A' projekta Westgate nalazi se na prilazu centru Splita i dio je kompleksa koji će, ako investitor Josip Komar uspije ishoditi izmjene splitskog GUP-a, sadržavati i 110-metarski neboder kao najvišu građevinu u Hrvatskoj, u kojemu će se navodno nalaziti prvi hotel iz svjetski poznatog lanca 'Marriot'.

Gradnja tornja Splitske banke započeta je u veljači prošle godine, a banka ga je otkupila od investitora. Njegova vrijednost procijenjena je na 270 milijuna kuna. Za drugu fazu i stometarskog 'većeg brata', kako doznajemo, Hrvatska banka za obnovu i razvoj odobrila je kredit u iznosu od dvjestotinjak milijuna kuna. Projektant cijelog kompleksa je arhitekt Otto Barić, sin istoimenog nogometnog trenera.


Splitske gradske vlasti posebno za tu priliku na nekoliko sati zatvorile su za promet Ulicu Domovinskog rata, glavnu gradsku aveniju, no to nije izazvalo gužve i probleme.

Na svečano otvaranje sjedišta Splitske banke predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poslala je svog izaslanika Andru Krstulovića Oparu, inače HDZ-ovog kandidata za novog gradonačelnika, a prigodni govor održali su i aktualni gradonačelnik Ivo Baldasar te župan Zlatko Ževrnja

Novi splitski neboder već je postao jedan od prepoznatljivih gradskih 'landmarka'. što su organizatori svečanosti prigodno ukomponirali u filmu u kojemu se moglo vidjeti zvonik Svetog Duje, stadion na Poljudu i ostale prepoznatljive gradske motive. Sama unutrašnjost zgrade, inače u kategoriji 'pametnih' i s certifikatom 'A' kategorije, također oslikana povijesnim motivima Splita.