INTERAKTIVNE KARTE

Pogledajte razmjere katastrofe koju je iza sebe ostavio uragan Harvey

30.08.2017 u 15:42

Bionic
Reading

S obzirom na to da se uragan Harvey pretvorio u jednu od najvećih elementarnih nepogoda u povijesti SAD-a, korištenjem modernih geoinformacijskih tehnologija omogućeno je dobro i pravovremeno informiranje o stanju hidrometeoroloških i transportnih prilika putem interaktivnih karti

Uragan Harvey teksašku je obalu pogodio u petak kasno navečer snagom nezabilježenom u više od 50 godina, odnijevši najmanje dva ljudska života. Od tada se nalazi iznad obale i ondje bi se trebao zadržati još nekoliko dana.

Analitičari procjenjuju da će utjecaj uragana Harvey na američko gospodarstvo premašiti 40 milijardi dolara, s izravnim gubicima većima od 20 milijardi, a na tržištima se idućih dana i tjedana očekuju osjetni poremećaji.

Korištenjem pak modernih geoinformacijskih tehnologija, koje nudi platforma ArcGIS, omogućeno je dobro i pravovremeno informiranje o stanju hidrometeoroloških i transportnih prilika, uz mogućnost da građani izravno objave informacije s terena i podijele ih sa službama i najširom javnosti.

Uragan Harvey Izvor: Reuters / Autor: ADREES LATIF

Tako, primjerice, 'Crowdsource Story Map' omogućuje građanima jednostavno prilaganje fotografija koje će se automatski pokazati na karti koristeći GPS lokaciju s uređaja.

Time se pomaže da u slučaju nesreća spasilačke službe dođu na vrijeme do tog mjesta.    

Druga pak karta omogućuje praćenje kretanja uragana, prognozu količine oborina i snage vjetra uz prikaz sadržaja s društvenih mreža.

Posljednja, treća karta prikazuje sve informacije vezane za cestovni promet, poput informacija o zatvorenim prometnicama, uz pregledavanje slika s prometnih kamera i gustoću prometa u realnom vremenu.

  • +9
Uragan Harvey Izvor: Reuters / Autor: ADREES LATIF