kiša ne prestaje

Uragan Harvey podiže vodostaje rijeka koji prijete Houstonu

28.08.2017 u 11:32

Bionic
Reading

U Houstonu će u ponedjeljak i dalje padati jaka kiša koju je donijela tropska oluja Harvey, što će pogoršati katastrofalne poplave koje su paralizirale četvrti najnapučeniji grad u SAD-u i prisilile stanovnike susjednih okruga na evakuaciju

Harvey je teksašku obalu pogodio u petak kasno navečer snagom nezabilježenom u više od 50 godina, odnijevši najmanje dva ljudska života. Od tada se nalazi iznad obale i ondje bi se trebao zadržati još nekoliko dana.

Škole, zračne luke i uredi u Houstonu su zatvoreni jer su ceste poplavljene, a voda u mnogim četvrtima doseže do prsa.

Jake kiše pogodile su područja udaljena više od 240 kilometara, podignuvši vodostaje rijeka koje sada prijete gradu.

  • +9
Uragan Harvey Izvor: Reuters / Autor: ADREES LATIF

Više od 50.000 ljudi evakuirano je iz dijelova okruga Fort Bend, oko 55 kilometara jugozapadno od Houstona, a rijeka Brazos ovaj bi tjedan trebala dosegnuti vodostaj od 18 metara, 4,3 metra iznad razine izlijevanja. To nije viđeno zadnjih 800 godina.

Riječ je o najgorim poplavama u povijesti Houstona, ističu meteorolozi.

U nekim obalnim dijelovima Teksasa ukupne padaline mogle bi do kraja tjedna iznositi 127 cm, što odgovara godišnjem prosjeku.

Američki predsjednik Donald Trump planira u utorak posjetiti Teksas. U petak je proglasio stanje elementarne nepogode, što je omogućilo slanje savezne pomoći.

Štete od poplava mogle bi odgovarati šteti koju je uzrokovao uragan Katrina, najgora prirodna katastrofa u američkoj povijesti, procjenjuju osiguravatelji.