PRIJEVOZ OD 3 MIL. DOLARA

Pogledajte put gigantskog transformatora kroz Zagreb

08.11.2013 u 15:27

Bionic
Reading

Transformator snage 318 megavoltampera za elektranu San Lorenzo na Filipinima, javnosti je interesantan jer je njegov transport predviđen najvećim svjetskim zrakoplovom Antonov 225. Rok za njegovu izradu bio je pet i pol mjeseci, ali je skraćen za 35 dana. Transport brodom trajao bi između 40 i 45 dana, pa se kupac odlučio za avioprijevoz koji će trajati dva dana te košta tri milijuna dolara i skuplji je od samog transformatora jedan i pol puta.

Energetski transformatori ove će godine imati 40 posto veću realizaciju nego lani, rekao je predsjednik uprave te tvrtke Ivan Milčić u povodu isporuke transformatora za naručitelja iz Filipina, koji će biti transportiran najvećim svjetskim zrakoplovom Antonov 225.

Milčić kaže da se svjetsko tržište energetskih transformatora počelo oporavljati te da na njemu Končar - Energetski transformatori mogu konkurirati zahvaljujući visokoj kvaliteti i kratkim rokovima isporuke.

Svjetski kapaciteti u proizvodnji energetskih transformatora veći su za 65 posto od tržišnih potreba, ali Končar - Energetski transformatori kao najprofitabilnija tvrtka unutar Siemensova sustava takvih tvrtki, ne strahuje za budućnost, kaže Milčić.

Dodaje da tvrtka izvozi u 84 zemlje te da izvoz u prihodima sudjeluje s 97 posto. Izvoz je, ističe, višedesetljetna tradicija Končar - Energetskih transformatora, a za najnovija izvozna postignuća tvrtka se pripremala ulažući 300 milijuna kuna u razvoj proizvodnih i ispitnih kapaciteta u razdoblju od 2005. do 2010. godine.

Tvrtka Končar - Energetski transformatori zajedničko je društvo Siemensa s 51 posto i Končar Elektroindustrije s 49 posto vlasništva. Proizvodi transformatore velikih snaga i zapošljava 515 radnika.

U zadnjih 10 godina tvrtka je isporučila proizvode i usluge u vrijednosti većoj od osam milijardi kuna.
Transformator snage 318 megavoltampera za elektranu San Lorenzo na Filipinima, javnosti je interesantan jer je njegov transport predviđen najvećim svjetskim zrakoplovom Antonov 225. Rok za njegovu izradu bio je pet i pol mjeseci, ali je skraćen za 35 dana.

Transport brodom trajao bi između 40 i 45 dana, pa se kupac odlučio za avioprijevoz koji će trajati dva dana te košta tri milijuna dolara i skuplji je od samog transformatora jedan i pol puta. To se, međutim, kupcu isplati jer trpi velike štete zbog kvara postojećeg transformatora pa mu je u interesu da novi uređaj stigne što prije.

Što se tiče same operacije prijevoza, očekivano vrijeme slijetanja zrakoplova u Zračnu luku Zagreb je u petak, 8. studenoga u 18 sati, utovar je u subotu i trajat će oko 14 sati, a predviđeno vrijeme polijetanja je u nedjelju, 10. studenoga u šest sati.

Antonov će prevesti glavni dio transformatora težak 140 tona, a ostatak će biti transportiran redovnim aviolinijama.