IZBJEGNUTA KATASTROFA

Pogledajte kako je u posljednji trenutak spriječena najveća nesreća u povijesti zrakoplovstva

03.08.2017 u 13:44

Bionic
Reading

Nakon što je prošlog mjeseca avion Air Canade skoro sletio na uzletnu pistu aerodroma u San Franciscu na kojoj su četiri putnička aviona čekala na polijetanje, američki Državni odbor za prometnu sigurnost još uvijek istražuje sve okolnosti vezane za incident koji je vrlo lako mogao izazvati najveću nesreću u povijesti zrakoplovstva

Do incidenta je, podsjetimo, došlo 12. srpnja nakon što je let AC759 iz Toronta za San Francisco dobio dozvolu za slijetanje, a pilot je greškom poravnao avion s prilaznom pistom gdje su ostali zrakoplovi čekali dozvolu za polijetanje.

Kontrolor leta je u posljednjem trenutku shvatio što se događa i hitno naredio pilotu Airbusa A320 'Air Canade' da prekine slijetanje, što je pilot poslušao te sletio iz drugog pokušaja.

Ovih dana je američki Državni odbor za prometnu sigurnost objavio video-simulaciju incidenta te audio-snimku komunikacije pilota, kontrole leta te jednog od pilota aviona koji je čekao na polijetanje.

'Vidim svjetla na pisti', rekao je pilot kanadskog Airbusa, na što je kontrolor leta odgovorio kako na sletnoj pisti nema drugih aviona.

Incident je izazvao pilot 'Air Canade' Izvor: Društvene mreže / Autor: CBC News

U komunikaciju se potom ubacio pilot koji je čekao na polijetanje te upozorio kontrolu kako se avion 'Air Canade' sprema na slijetanje na poletnu pistu.

Kontrolor leta odmah je naredio pilotu da započne uspon, nakon čega se čuo pilot aviona koji je čekao na pisti.

Simulacija incidenta Izvor: Društvene mreže / Autor: Mercury News

'Air Canada je upravo na nekih 18 metara od tla preletio točno iznad nas', kazao je pilot koji je čekao dozvolu za polijetanje.

Piloti koji su pregledali snimku smatraju kako je brzom reakcijom pilota koji su čekali na polijetanje te kontrole leta izbjegnuta najveća zrakoplovna nesreća u povijesti zrakoplovstva.

'Ukoliko možete zamisliti Airbus kako se sudara sa četiri putnička aviona puna goriva i putnika, onda možete zamisliti koliko bi to strašno bilo', zaključio je jedan od pilota.

Američki Državni odbor za prometnu sigurnost još uvijek istražuje sve okolnosti ovog događaja.