USTA MOJA...

Pogledajte čime se Vlada sve pohvalila za svojih prvih 100 dana

26.01.2017 u 12:44

Bionic
Reading

Vlada premijera Andreja Plenkovića pobrojala je svoja dosadašnja postignuća u dokumentu na 23 stranice, usvojenom na današnjoj sjednici u Banskim dvorima. U dokumentu naslovljenom 'Prvih 100 dana rada Vlade' navodi se da je u razdoblju od 19. listopada do danas osigurana politička stabilnost zemlje te su pokrenute reforme usmjerene na gospodarski rast, pravnu sigurnost i društvenu solidarnost

Donesen je, napisali su u Vladi, kvalitetan i racionalan proračun koji omogućuje ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske. Nadalje, u cjelovitoj poreznoj reformi smanjeni su porezi na dohodak i na dobit, a plaće su povećane. Istodobno, osigurana su sredstva za značajno povećanje rodiljnih i roditeljskih naknada. P

ovećan je proračun za znanost i obrazovanje. Značajno su povećana sredstva za hrvatske branitelje, kao i obrambeni proračun, a nakon niza godina smanjenja.

Poboljšan je postupak javne nabave i razrađen plan za rasterećenje gospodarstva kako bi 2017. bila godina poduzetništva i daljnjeg gospodarskog oporavka. Osigurana su sredstva za potporu razvoja hrvatskog sela, a pojačanim nadzorom zajamčena je zdravstvena ispravnost hrane, piše Vlada.

Gospodarenje otpadom će se temeljiti na kružnom procesu, dok će energetska obnova zgrada pridonijeti uštedi energije. S ciljem povećanja učinkovitosti javne uprave, donesen je poseban akcijski plan, a poduzete su i mjere za učinkovitije upravljanje državnom imovinom osnivanjem novog ministarstva.

Osnivanjem dva posebna središnja državna ureda naglasila se važnost digitalizacije društva, kao i daljnjeg razvoja sporta. Potvrđena je privrženost jačanju odnosa s hrvatskim zajednicama diljem svijeta.

Ojačano je partnerstvo između Vlade i županija te su uvedene mjere koje će ubrzati povlačenje sredstava iz europskih fondova.