KANADSKI ŠEF DIPLOMACIJE

Poginulih Kanađana nešto manje nego što se mislilo, istraživači imaju problema s vizama

11.01.2020 u 07:45

Bionic
Reading

Kanadski šef diplomacije Francois-Philippe Champagne objavio je u petak da je broj kanadskih državljana poginulih u padu ukrajinskog zrakoplova u Iranu nešto manji nego li je prvotno objavljeno i da je riječ o 57 poginulih, te je najavio pomoć i potporu obiteljima žrtava.

Champagne je u petak u Ottawi kazao kako će kanadska vlada osnovati hitne snage sastavljene od viših vladinih dužnosnika kako bi pomogli obiteljima žrtava stradalih u srijedu prilikom pada ukrajinskog zrakoplova.

"Prema najnovijim informacijama kojima raspolažemo, utvrdili smo da broj žrtava ne iznosi 63, nego 57", kazao je Champagne objasnivši da je to utvrđeno nakon ispitivanja putnih dokumenata žrtava.

Ukupan broj stradalih ostaje nepromijenjen i riječ je o 138 poginulih, dodao je.

  • +31
Pad ukrajinskog aviona u Iranu Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Prema prvim informacijama dobivenim iz ukrajinskih izvora, među poginulima radilo se o 82 Iranca, 63 Kanađana, 10 Šveđana, 4 Afganistanca i 3 Britanca. Bilo je i 11 Ukrajinaca, od čega 9 članova posade. 

Trenutnu situaciju vezano uz zrakoplov i ispitivanje uzroka nesreće kanadski šef diplomacije nazvao je "vrlo fluidnom". 

Champagne je rekao i kako je iz kontakata shvatio da su neki ostaci zrakoplova srušenog u Iranu prebačeni u hangar. Također je potvrdio kako je Iran do sada izdao samo dvije vize za desetak kanadskih predstavnika koji se očekuju u Iranu. Ostali članovi kanadskog tima trenutno se nalaze u Ankari. Riječ je o 10 konzularnih predstavnika koji dolaze iz ministarstva vanjskih poslova te o dvojici istražitelja iz Ureda za prometnu sigurnost.

Po riječima kanadskog ministra vanjskih poslova, prioritet je osigurati potporu obiteljima žrtava uz razmatranje svih mogućih opcija koje to podrazumijevaju.

Također je kazao kako je Kanada, zajedno s Britanijom, Ukrajinom, Švedskom i Afganistanom, oformila koordinacijsku skupinu kako bi se pomoglo obiteljima žrtava.