POSLOVNI REZULTATI

Podravka produbila gubitak u prvom tromjesečju

30.04.2014 u 10:34

Bionic
Reading

Grupa Podravka u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježila pad prihoda od prodaje za 7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pri čemu je povećala gubitak, ponajviše pod utjecajem programa zbrinjavanja viška zaposlenika

Prihodi od prodaje Grupe Podravka iznosili su u prva tri ovogodišnja mjeseca 748,7 milijuna kuna. Gubitak je dosegnuo 35,79 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju on bio 9,29 milijuna kuna, stoji u danas objavljenom financijskom izvješću tog koprivničkog koncerna.

Najznačajniji efekt na rezultate prvog tromjesečja imao je program zbrinjavanja viška zaposlenika. U tome razdoblju, naime, kompaniju je napustilo 345 zaposlenika, zbog čega je na ime otpremnina isplaćeno 47,7 milijuna kuna, što jednokratno utjecalo na operativnu profitabilnost grupe i gubitak, napominje se u izvješću.

Međutim, kako navode u kompaniji, na razini godine, zbog zbrinjavanja viška radnika, očekuju se značajne uštede u troškovima zaposlenika, od najmanje 34 milijuna kuna.

U Podravci navode i da su, osim viših troškova za otpremnine, u prvom tromjesečju zabilježena i veća ulaganja u marketing, što se kratkoročno negativno odrazilo na operativnu profitabilnost. Povrh toga, u tom razdoblju zabilježene su i visoke negativne tečajne razlike.

Tako je dobit prije amortizacije, kamata i poreza (EBITDA) iznosila 10,9 milijuna kuna, što je 79 posto niže u odnosu na isto razdoblje lani.

U prva tri mjeseca prodaja odjela prehrane i pića dosegnula je 578 milijuna kuna, što je također pad od 7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a za toliko je smanjena i prodaja odjela farmaceutike, na 170,7 milijuna kuna.

Kao razlog lošijih prodajnih rezultata u odjelu prehrane i pića u Podravci navode datum uskrsnih praznika koji ove godine nije pao u prvo tromjesečje, te nižu prodaju svježeg mesa, pića, zamrznutih proizvoda i pekarskih proizvoda zbog restrukturiranja, a kao razlog lošijih rezultata u odjelu farmaceutike navode devalvaciju ruske rublje