RASPRAVA O REFERENDUMSKIM PITANJIMA

Podolnjak poklopio Grbina: Nije u pravu, morat će smisliti nešto bolje

Robert Podolnjak, Peđa Grbin

Robert Podolnjak, Peđa Grbin

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Obje referendumske inicijative napravile su istu stvar – pokušale su građanima podvaliti dva referendumska pitanja pod jedno', kazao je SDP-ov Peđa Grbin. No uskoro ga je demantirao ustavni stručnjak i saborski zastupnik Mosta Robert Podolnjak

On najavljuje da će, ukoliko dođe do toga da se SDP bude obraćao Ustavnom sudu zbog ovih referenduma (dakle skupe li oni dovoljan broj potpisa), 'svakako morati ukazati i na ovu formalnu neustavnost'. Kako piše Novi list, s njim se slaže stručnjakinja za ustavno pravo i profesorica na Pravnom fakultetu u Rijeci Sanja Barić.

Podolnjak se o Grbinovim tvrdnjama očitovao na Facebooku.

'S obzirom da sam sudjelovao u formulaciji dva pitanja građanske inicijative ‘Narod odlučuje’ moram reći kolegi Grbinu da nije u pravu, jer je inicijativa za dva odvojena pitanja i odvojeno prikupljala potpise. Nema rušenja referenduma zbog formalne pogreške. Morat će smisliti nešto bolje', poručio je Podolnjak.

Podsjetimo, potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin smatra da se za svako od četiri pitanja za koja su aktivisti skupljali potpise (dva za otkazivanje Istanbulske konvencije i dva za izmjenu izbornog zakona) trebalo zasebno prikupljati potpise te se na temelju toga planira, prikupe li dovoljno potpisa, obratiti Ustavnom sudu.

  • +22
  • +19

Počelo prikupljanje potpisa za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Obje referendumske inicijative napravile su istu stvar – pokušale su građanima podvaliti dva referendumska pitanja pod jedno. Pritom, Istina o Istanbulskoj čak ide toliko daleko da kroz jedno referendumsko pitanje pokušava promijeniti dva propisa – zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije i Ustav. To jednostavno nije prihvatljivo, kako iz strogo formalnih razloga, tako i iz onih puno ozbiljnijih, a to je da se građane svjesno dovodi u zabludu oko toga što potpisuju', rekao je Grbin

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!