PROPISI SU PROPISI

Podmukao trik slovenske policije: Ovako će vas odrati za 200 eura

05.11.2015 u 14:12

Bionic
Reading

Da se slovenska prometna policija striktno drži zakona, znaju mnogi koji putuju kroz nama susjednu državu, no nedavan slučaj slovenske vozačice koja je prekršila Zakon o pravilima cestovnog prometa skrativši dozvoljeni razmak između dva automobila za 1,1 metar, zbog čega je kažnjena s 200 eura globe, zorno pokazuje to da slovenski policajci ponekad prerevno shvaćaju zakone

Vozačica se, kako stoji u prekršajnom nalogu, kretala naseljenim dijelom Kopra iz smjera Izole te je prometna policija laserom precizno izmjerila da se kretala brzinom od 46 kilometara na sat na razdaljini od 23,9 metara od automobila ispred njezinog, čime je prekršila članak 44. Zakona o sigurnosti cestovnog prometa.

Naime, prema slovenskom zakonu, pri brzini od 46 kilometara na sat u naseljenom mjestu najmanji dopušteni razmak između vozila mora iznositi 25 metara.


Slovenska policija počela je s preciznim mjerenjem razmaka između vozila u prosincu pretprošle godine u jeku skijaške sezone, kada je nabavila 15.000 eura vrijedan laserski 'pištolj' TruCAM koji osim brzine kretanja ima mogućnost mjerenja razmaka između vozila.

Princip rada 'pištolja' vrlo je jednostavan i brz. Nakon postavljanja brzinskog limita za odgovarajuću vrstu prometnice i vozila (130 km/h za osobni auto, 80 km/h za kamion) te udaljenosti mjeritelja od same prometnice, policajac nanišani vozilo i izmjeri mu brzinu te snima do udaljenosti od 70 metara, kada TruCAM okida i fotografiju visoke rezolucije, kako bi se na njoj dobro vidjela registarska pločica.

Razmak se dobiva tako da uređaj izmjeri brzinu prvog automobila, a zatim na raspolaganju ima tri sekunde da nanišani i snimi vozilo koje vozi za njim.

Ukoliko TruCAM pokaže da je razmak između dvaju vozila manji od dvije sekunde, nepažljivom vozaču ne preostaje ništa drugo nego platiti paprenu kaznu.