IZMEĐU STAJALA POLICIJA

Podijeljeni Crnogorci palili dva badnjaka

07.01.2014 u 09:21

Bionic
Reading

Podijeljeni pravoslavni Crnogorci palili su u ponedjeljak navečer na Cetinju uoči Božića po julijanskom kalendaru, po običaju koji se ustalio u posljednja skoro dva desetljeća, dva badnjaka između kojih je stajala policija

Pristaše Srpske pravoslavne crkve (SPC) zapalili su badnjak ispred Cetinjskog manastira, a blagoslovio ga je mitropolit Crnogorsko primorski Amfilohije.

Vjernici Crnogorske pravoslavne crkva (CPC) tradicionalno su naložili badnjake ispred Dvora kralja Nikole, koje je blagoslovio mitropolit Mihailo.

Mitropolit Amfilohije je kazao da ga svake godine raduje paljenje badnjaka ispred Cetinjskog manastira, ali da ga pogodi i tuga, jer 'neka naša braća lože neku logorsku vatru na Cetinju, koja nikada nije ložena'.

'Nadam se da će jednog dana prestati to raditi. Sve ih odavde blagosiljam i molim ovim ognjem da i oni ubuduće priđu ovom mjestu gdje su se njihovi preci sabirali, da se ne odvajaju od svoje braće', kazao je Amfilohije.

Mitropolit Mihailo je pozvao Crnogorce da se poklone Kristu, iako su, kako je rekao, 'svetinje naše za nas još uvijek zatvorene'.


'Ipak bliži se dan kada će se one za vas otvoriti. Tada će ponovo zavladati mir među zavađenim Crnogorcima. U vremenu tog iščekivanja mi slavimo danas Božić van naših bogomolja', upozorio je Mihailo pozivajući na rješavanje statusa CPC-a.

On je pozvao sve Crnogorce da žive u slozi i rekao kako bez opstanka CPC-a nema ni opstanka Crne Gore.

Odvojene božićne proslave u Crnoj Gori traju od 1994.

Oba skupa su protekla bez incidenata.