nabavili 600.000 doza

Počinje cijepljenje protiv gripe

28.10.2021 u 14:03

Bionic
Reading

Od danas započinje sezonsko cijepljenje protiv gripe za osobe koje imaju povećani rizik od komplikacija, izvijestio je u četvrtak zagrebački Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove je godine nabavio 600.000 doza cjepiva protiv gripe te je u tijeku njegova distribucija.

Naručeno je četverovalentno inaktivirano cjepivo protiv sezonske gripe koje, će kao i dosadašnjih godina, biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od teškog oblika gripe i povezanih komplikacija.

Zbog provođenja protuepidemijskih mjera najveće količine cjepiva će se distribuirati u ambulante obiteljske medicine i pedijatrijske ordinacije gdje će se cijepljenje primarno provoditi.

Napominje se kako zbog dinamike distribucije u iduća dva tjedna neće biti moguće cijepljenje za sve one koji se žele cijepiti, već će dio njih morati pričekati isporuku dodatnu isporuku cjepiva, koje će biti na raspolaganju u ambulantama u drugoj polovici studenog.

Osobe koje su se cijepile ili će se tek cijepiti protiv covida-19 nemaju nikakvih zapreka primiti i cjepivo protiv gripe, neovisno o proizvođaču covid cjepiva, poručuju iz Nastavnog zavoda.

Ako osobi kojoj je indicirano primiti oba cjepiva nije moguće istovremeno dati cjepivo protiv gripe i cjepivo protiv covida-19, preporuča se primijeniti ta dva cjepiva s razmakom od najmanje 14 dana, no nije pogrešno primijeniti ih i s manjim razmakom.

Osobe koje nisu cijepljene ili su nepotpuno cijepljene protiv bolesti covida-19, a žele se cijepiti i protiv gripe, u ovom bi trenutku prednost trebale dati cijepljenju protiv covida-19.

Sezonsko cijepljenje protiv gripe potpuno je besplatno za osobe koje pripadaju nekoj od osjetljivih skupina građana, a imaju povećan rizik od komplikacija gripe. To su osobe starije od 65 godina, štićenici domova za starije osobe, osobe i djeca s kroničnim oboljenjima, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom.

Cijepljenje je besplatno i za osobe i djecu s kroničnim bolestima metabolizma, djecu i adolescente na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, zdravstvene radnike, trudnice kao i osobe iz bliske okoline onih koji bi se trebali cijepiti, ali im se to zbog kontraindikacija ne preporučuje.

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljenja protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ako samostalno kupe cjepivo na temelju izdanog liječničkog recepta.

Pri kupnji cjepiva u ljekarni potrebno je imati privatni recept za cjepivo kojeg liječnik propisuje na ime pacijenta, a samo cjepivo je potrebno čuvati i prenositi prema uputama izdanim od liječnika i ljekarnika.