nove spoznaje

Britansko istraživanje: Sigurno je istodobno primiti cjepiva protiv gripe i korone

01.10.2021 u 10:47

Bionic
Reading

Ljudi mogu sigurno istovremeno primiti cjepivo protiv koronavirusa i cjepivo protiv gripe i to ne utječe negativno na imuni odgovor koji je izazvalo jedno ili drugo cjepivo, pokazalo je britansko istraživanje objavljeno u četvrtak.

Britanija i druge zemlje sjeverne hemisfere spremaju se na tešku zimu i mogućnost porasta broja slučajeva gripe s ublažavanjem ograničenja uvedenih u borbi protiv koronavirusa i s ublažavanjem mjera društvenog distanciranja.

Dodatne doze cjepiva protiv koronavirusa sada u Velikoj Britaniji primaju starije i ranjive osobe te zdravstveni radnici, dok je vlada premijera Borisa Johnsona ove godine obećala i najveći program cijepljenja protiv gripe u povijesti.

Studija, koju je vodilo Sveučilište u Bristolu, otkrila je da su prijavljene nuspojave obično bile blage do umjerene u testovima s tri cjepiva protiv gripe i davanjem cjepiva Pfizer ili AstraZeneca protiv koronavirusa.

"Ovo je zaista pozitivan korak koji bi mogao značiti manje dolazaka za one kojima su potrebna oba cjepiva", rekla je voditeljica studije Rajeka Lazarus.

"Rezultati ove studije predstavljeni su Zajedničkom odboru za cijepljenje i imunizaciju (JCVI) na razmatranje i pomoći će kreatorima politike u planiranju budućnosti ovih važnih programa cijepljenja."

Cjepiva su dana ispitanicima isti dan u različite ruke.

Jedna je skupina primila cjepivo protiv koronavirusa i gripe u prvom posjetu liječniku, a placebo je dat u drugom posjetu, a druga je skupina prilikom prvog posjeta dobila cjepivo protiv koronavirusa i placebo, a drugog dana je slijedilo cjepivo protiv gripe.

Studija je pokazala da je 97 posto sudionika reklo da bi bilo voljno primiti oba cjepiva odjednom u budućnosti.

Studija je obuhvatila 679 dobrovoljaca na 12 lokacija diljem Engleske i Walesa.

Kompletni rezultati studije bit će objavljeni u medicinskom časopisu Lancet.