EKSPLOZIJE NA ZAPADU

Rusija pokrenula napad na Lavov; Zelenski u UN-u iznosi konkretan prijedlog za kraj rata

19.09.2023 u 06:23

Bionic
Reading

U ranim jutarnjim satima, grad Lavov na zapadu Ukrajine potresle su eksplozije, a lokalni dužnosnici rekli su da su sustavi protuzračne obrane uključeni u odbijanje ruskog zračnog napada

I gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji i guverner regije Maxim Kozitski pozvali su ljude da ostanu u skloništima jer se očekuju novi napadi.

Zapadna polovica Ukrajine bila je pod uzbunom za zračni napad, počevši od oko oko dva iza ponoći po hrvatskom vremenu.

Ukrajinske trupe probile su rusku obrambenu liniju blizu Bahmuta, rekao je u ponedjeljak zapovjednik kijevskih kopnenih trupa, general Oleksandr Sirskij.

Nakon što smo ponovno zauzeli sela Andrijivku i Kliščivku "neprijateljska obrambena crta je probijena", rekao je Sirskij, a prenio vojni press centar. Dodao je da su ti mali gradovi "bili važan element ruske obrambene linije koja se proteže od Bahmuta do Gorlivke". Ruska 72., 31. i 83. brigada "razbijene su i potpuno su izgubile svoju borbenu sposobnost" u borbama kod Bahmuta, rekao je general Sirskij.

  • +17
Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Rat u središtu pozornosti uoči Opće skupštine UN-a

Američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratit će se svjetskim čelnicima okupljenima u sjedištu Ujedinjenih naroda prvog dana Opće skupštine te organizacije. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva, iranski premijer Ebrahim Raisi i njemački kancelar Olaf Scholz također su među onima koji će govoriti na 78. Općoj skupštini u New Yorku u utorak.

Tjedan je započeo u ponedjeljak summitom o ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Od utorka će više od 140 premijera i šefova država održati govore. Zelenski, koji prvi put od početka rata osobno prisustvuje događaju u New Yorku, vjerojatno će privući najviše pažnje - i prisustvovati mnoštvu usputnih sastanaka.

Ruski rat protiv Ukrajine, koji je započeo u veljači 2022., vjerojatno će igrati važnu ulogu u mnogim govorima UN-a.

Zelenski je stigao u New York u ponedjeljak poslijepodne sa svojom suprugom Olenom. Na društvenim mrežama napisao je da će "članicama UN-a iznijeti konkretan prijedlog kako učvrstiti načelo teritorijalne cjelovitosti i poboljšati kapacitet UN-a da osujeti i zaustavi agresiju". Također je istaknuo da će se kasnije tijekom tjedna sastati s Bidenom u Washingtonu, zajedno s članovima Kongresa i vojnim vodstvom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće prisustvovati Općoj skupštini, a kao i prošle godine, kada također nije išao, njegov će ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov biti njegov opunomoćenik na sastanku u New Yorku.

U ožujku je Međunarodni kazneni sud u Haagu izdao nalog za uhićenje Putina zbog njegovih navodnih ratnih zločina u Ukrajini. Ruski čelnik od tada nerado putuje izvan svoje domovine.