vojna obveza

Počelo pozivanje vojne pričuve; evo tko je prvi na redu

11.10.2019 u 14:05

Bionic
Reading

Počelo je pozivanje vojnih obveznika te njihova obuka i osposobljavanje kako bi se ažurirali podaci u Ministarstvu obrane te priopćili rasporedi u pričuvnim postrojbama Hrvatske vojske. Oni koji se ne odazovu pozivu i ne opravdaju svoj izostanak moguće je prekršajno sankcionirati za neodazivanje službenom pozivu na sudjelovanje u vojnoj obvezi

Pojedinačni pozivi se upućuju razvrstanim pričuvnicima, vojnicima, dočasnicima i časnicima, odnosno osobama koje su odslužile vojni rok ili bile na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi (do 55 godina muškarac, odnosno 50 godina žena, visoki časnik do 60 godina života te general/admiral do 65 godina), do kada zakonski traje vojna obveza, priopćili su iz MORH-a.

Pričuvnici se pozivaju u sjedišta područnih odsjeka za poslove obrane.

Za popunu 3. topničko-raketne pukovnije Knin pozivanje na smotriranje, priopćavanje rasporeda i osposobljavanje za ukupno 1090 pričuvnika provodit će Područni odsjeci za poslove obrane Zadar i Šibenik.

Također, za popunu logističke pukovnije Zagreb pozivanje ukupno 600 pričuvnika na smotriranje, priopćavanje rasporeda i osposobljavanje provodit će Područni odsjeci za poslove obrane Dubrovnik, Split, Zadar, Varaždin, Koprivnica, Čakovec, Krapina, Zagreb-Centar-Istok i Rijeka.

Pored navedenog, na osposobljavanje će se pozivati ključno osoblje, kao i osoblje kritičnih vojno stručnih specijalnosti i dio pripadnika 5. pješačke pukovnije Split.

Sukladno Planu obuke za ovu godinu, planirano je, kako se ističe, osposobljavanje ukupno 395 pričuvnika Hrvatske vojske i to:

5. pješačka pukovnija Split – osposobljavanje pripadnika će se provoditi od 14. do 23. listopada 2019.,

Logistička pukovnija Zagreb – osposobljavanje pripadnika će se provoditi od 4. do 10. studenoga 2019. i

3. topničko raketna pukovnija Knin – osposobljavanje pripadnika će se provoditi od 8. do 14. studenoga 2019.

Osposobljavanje ukupno 154 pripadnika, 1. pješačke satnije i ključnog osoblja zapovjedništva te 1. pješačke bojne tipa „A“, 5. pješačke pukovnije Split provoditi će se u trajanju od deset dana na vojnom poligonu Crvena zemlja u Kninu i u vojarni 4. gardijske brigade Pauci u Kninu. Cilj je obučavanje pričuvnika iz ključnih temeljnih vojnih vještina (rukovanje osobnim naoružanjem, gađanje, kretanje, komuniciranje, preživljavanje, zaštita i reakcija) i pomoći civilnim institucijama.

Osposobljavanje pripadnika Logističke pukovnije Zagreb i 3. topničko raketne pukovnije Knin, ukupno 241 pripadnik, provodit će se u trajanju od sedam dana, u vojarnama, na strelištima i vojnim poligonima Hrvatske vojske. Cilj je osposobljavanje osoblja ključnih vojno stručnih specijalnosti (topografi, računatelji i izvidnici) te ključnog osoblja (zapovjednika do razine voda te stožera pukovnije i bojni).

Razvrstani pričuvnici obavezni su odazvati se na poziv nadležnog tijela u vrijeme i mjesto koji su naznačeni u pojedinačnom pozivu za sudjelovanje u vojnoj obvezi. Ako se ne odazovu pozivu i ne opravdaju svoj izostanak moguće ih je prekršajno sankcionirati za neodazivanje službenom pozivu na sudjelovanje u vojnoj obvezi.

Pričuvnici koji su zaposleni, a pozvani su zbog izvršenja vojne obveze zadržavaju prava iz radnog odnosa što je regulirano Zakonom o radu. Pričuvnik koji je primio poziv na osposobljavanje ili vježbu dužan je obavijestiti svog poslodavca da ga u razdoblju navedenom u pozivu neće biti na radnom mjestu. Po završetku osposobljavanja ili vježbe isti će dobiti potvrdu kojom će opravdati svoj izostanak s posla.

S tom potvrdom poslodavac će od Ministarstva obrane, Sekotra za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalama, Stančićeva 4, Zagreb, tražiti refundaciju plaće.

Pričuvnicima koji ostvaruju pravo na mirovinu ili novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti, također tijekom izvršavanja vojne obveze zadržavaju sva svoja prava.

Pričuvna komponenta Hrvatske vojske, objašnjava se u priopćenju MORH-a, ima namjenu i zadaću, zajedno s djelatnim sastavom, sudjelovati u obrani teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i neovisnosti Republike Hrvatske, doprinositi međunarodnoj sigurnosti i dati potporu civilnim institucijama glede zaštite i spašavanja u slučaju katastrofa (potres, poplava), protupožarne zaštite, trganja i spašavanje i dr.