SVI SU KRIVI

Presuda: Zdravko Mamić dobio šest i pol godina zatvora, mora vratiti 52 milijuna kuna i stan na Cvjetnom

06.06.2018 u 12:05

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Osijeku u podne je započelo izricanje nepravomoćne presude bivšem čelniku GNK Dinamo Zdravku Mamiću

Oko 11.45 tužitelji su ušli u zgradu Županijskog suda u Osijeku. Nitko od optuženih nije došao na izricanje presude. Zdravko Mamić izricanje kazne dočekao je, pak, u Međugorju.

Presudu je pročitao predsjednik sudskog vijeća, sudac Darko Krušlin.

Mamić je osuđen po svim točkama optužnice, Milan Pernar i Zoran Mamić oslobođeni su prve točke optužnice, ali su proglašeni krivima za umanjivanje Mamićevih poreznih obveza i primanje mira, a Zoran i za davanje mita. Zdravko i Zoran Mamić te Vrbanović krivi su po trećoj točki optužnice, odnosno za podjelu transfera za Dejana Lovrena, a Zdravko Mamić i za podjelu transfera za Luku Modrića.

<<<Ovo je osječki sudac koji je Zdravka Mamića potjerao u aut

Pernar je kriv jer je uzeo mito kako bi umanjio iznos poreza koji Zoran Mamić mora platiti, dok je mlađi Mamić kriv jer je dao mito Pernaru. Dakle, po prvoj točki optužnice nisu krivi Pernar i Zoran Mamić, a po drugoj točki su kriva sva četvorica.

  • +37
Sva lica Zdravka Mamića Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Vrbanović i Zdravko Mamić su krivi po trećoj točki. Sudac Krušlin kazao je kako je Dejanu Lovrenu neosnovano isplaćen novac. Niti Luka Modrić nije imao pravo na 50 posto transfera te je neosnovano dobio novac aneksom ugovora. Time je Zdravko Mamić neosnovano stekao imovinsku korist u iznosu od 52 milijuna kuna.

Pernar je dobio četiri godine i dva mjeseca, Zdravko Mamić šest godina i šest mjeseci, Zoran Mamić četiri godine i 11 mjeseci, a Vrbanović je osuđen na tri godine zatvora.

  • +7
Nastavak suđenja Mamićima u Osijeku, svjedočili roditelji bivše supruge poreznika Milana Pernara Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric

Pernaru se oduzimaju kuća i automobil jer je utvrđeno kako su stečeni nepripadajućom imovinskom koristi.

Mamić mora vratiti 52 milijuna kuna u proračun RH. Riječ je o novcu na računima Mamićeve kćeri Lucije. Mora dati i stan u centru Cvjetni na zagrebačkom trgu Petra Preradovića te garaže na istoj lokaciji koje glase na suprugu Zdravka Mamića, Marinu Mamić.

Četvoricu okrivljenika Uskok tereti za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 miljuna kuna neobračunatog poreza i prireza.

Nakon suđenja započetog 27. travnja prošle godine, kada su se sva četvorica okrvljenika izjasnila da se ne smatraju krivim, tužiteljstvo je na posljednjem ročištu, održanom 28. svibnja, predložilo da se svi optuženici proglase krivim i osude po zakonu na bezuvjetne zatvorske kazne.

Obrana je zatražila oslobađujuću presudu, smatrajući da Uskok nije dokazao svoje optužbe, posebice one o navodnim nezakonitostima aneksa ugovora o podjeli transfernog obeštećenja za igrače Luku Modrića i Dejana Lovrena te navodnoj šteti pričinjenoj NK Dinamu.

Tijekom istrage i suđenja ispitano je 97 svjedoka, pregledana brojna dokumentacija, provedena financijsko-knjigovodstvena i druga vještačenja. Suđenje je obilježilo i nekoliko verbalnih izgreda Zdravka Mamića, koji je 1. rujna prošle godine, tijekom svjedočenja nogometaša Dejana Lovrena, zbog remećenja reda udaljen iz sudnice do okončanja dokaznog postupka, pa se pred sudskim vijećem ponovno pojavio tek 16. travnja ove godine kako bi mu se predočili dokazi izvedeni tijekom njegovog odsustva sa suđenja.

Tijekom iznošenja obrana nitko od okrivljenika nije želio odgovarati na pitanja tužiteljstva, a okrivljeni Zdravko Mamić u svom je završnom obraćanju 28. svibnja pozvao sudsko vijeće da se pri donošenju odluke vodi 'pravdom, istinom i strukom'.

Ivan Stanić i Nikola Mandić, odvjetnici braće Mamić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović