DORH TRAŽI KRIM ISTRAGU

SMS-ovi kojima maše Mamić nastali u istoj radionici kao i oni protiv Dalić? Bit će posla i za SOA-u

05.06.2018 u 11:38

Bionic
Reading

Nakon jučerašnjih teških optužbi bivšeg čelnika NK Dinamo Zdravka Mamića, koji tvrdi kako postoji zavjera Državnog odvjetništva, Uskoka i sudaca protiv njega, oglasio se DORH. U priopćenju ne otkrivaju mnogo, a zbog navoda Zdravka Mamića zatražit će istragu krim policije koja bi trebala uključiti i bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i sadašnju v.d. ravnateljicu Uskoka Tamaru Laptoš. Neslužbeno doznajemo kako je Mamićeva obrana pokušala iznuditi oslobađajuću presudu te da će se u slučaj uključiti SOA

'Nadležno državno odvjetništvo zatražit će od kriminalističke policije provođenje izvida i obavljanje razgovora kako bi se provjerila vjerodostojnost navoda iz komunikacije koja je predstavljena na konferenciji za novinare, a samim time i sve ono što iz objave te navodne komunikacije proizlazi kako bi se provjerila sumnja u počinjenje bilo kojeg kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti', priopćeno je iz DORH-a.

Uz to su odlučno odbacili navode o bilo kakvom pritisku na sud i članove sudskog vijeća. 'Državno odvjetništvo Republike Hrvatske naglašava kako nema nikakvog pritiska u tom kaznenom predmetu, a niti u bilo kojem drugom kaznenom predmetu, u kojem je državno odvjetništvo stranka u postupku, na suce ili na bilo koje druge sudionike u postupku', poručuju.

Preslike SMS poruka, kako Mamić tvrdi, između Cvitana i Laptoš, a u toj navodnoj korespondenciji sudjelovao je i sadašnji glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, neodoljivo podsjećaju na one koje je Ivica Todorić dostavio Ivanu Zvonimiru Čičku iz Hrvatskog helsinškog odbora, a u kojima je navodna SMS korespondencija bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

  • +37
Sva lica Zdravka Mamića Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Za te je SMS-ove SOA vrlo brzo utvrdila da su lažni, a isti postupak, doznajemo, primijenit će se i u slučaju teških optužbi na račun Uskoka i DORH-a. To znači da će biti provjereni mobiteli Cvitana i Laptoš, koji, kako doznajemo, koriste iPhone, dok su SMS-ovi na Mamićevim preslikama poslani s mobitela s operativnim sustavom Android. Postoji, doznajemo u DORH-u, još nekoliko indicija koje već sada ukazuju na to da su SMS-ovi lažni te kako su izašli iz iste radionice kao i oni u slučaju Dalić.

  • +5
Prisega Dražena Jelenića Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

U međuvremenu je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić pozvao na razgovor Cvitana i Laptoš te su oni, očekivano, odbacili Mamićeve optužbe.

Kod Jelenića je jučer prijepodne bio i Mamićev odvjetnik Veljko Miljević te ga je obavijestio o sadržaju SMS poruka koji je Mamiću navodno dostavljen u poštanski sandučić. Jelenić i Miljević trebali su se sastati i danas kako bi dobili dodatna pojašnjenja, no iz DORH-a je sastanak otkazan.

Zašto? Zato što su 'dodatna pojašnjenja' dana na sinoćnjoj konferenciji za medije Zdravka Mamića. Navodno je Mamićeva obrana ucijenila DORH - ili će sutrašnja presuda biti oslobađajuća ili će SMS-ovi biti pušteni.

Mamić i Miljević su očito promijenili taktiku pa su pustili SMS-ove i prije presude. A kompromitirajućih SMS-ova navodno ima još.