DARKO KRUŠLIN

Ovo je osječki sudac koji je Zdravka Mamića potjerao u aut

16.06.2017 u 21:59

Bionic
Reading

Dok su u sudnici pljuštale teške riječi između odvjetnika Jadranke Sloković i Čede Prodanovića te okrivljenika Zdravka Mamića, u maniri televizijskog spikera, bez povisivanja glasa, sudac osječkog Županijskog suda Darko Krušlin odredio je stanku od pet minuta te na sudski hodnik uputio Zdravka Mamića. Tko je zapravo Darko Krušlin?

Ovoga najmlađeg kaznenog suca na Županijskom sudu u Osijeku, prati glas stručnog i korektnog te pravednog, ali strogog.

'Kod njega se predmeti ne razvlače, a od rasprava ne dopušta da mu se pravi vašar', sažeto u osječkim pravosudnim krugovima opisuju Darka Krušlina u čijim rukama završavaju teški spisi.

Prije nego što se sučelio s braćom Zdravkom i Zoranom Mamićem, Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom, u sudnici je okončao slučaj umirovljenog generala i bivšeg zapovjednika Kopnene vojske Mladena Kruljca u ponovljenom postupku za aferu Sibinj i malverzacije zemljištem.

U najnovijem slučaju Krušlin ima potporu izuzetno stručnog vijeća, govore poznavatelji pravosudne scene. U njemu sjedi sudac Miroslav Jukić, koji je istodobno predsjednik Kaznenog odjela Županijskog suda u Osijeku, te sudac istrage Miroslav Rožac.  

  • +10
Dejan Lovren na suđenju Zdravku Mamiću Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'Uvijek je bio ambiciozan'

Krušlin je karijeru započeo nakon završetka Pravnog fakulteta u Osijeku, a odvjetnički zanat izučavao je kao vježbenik u Tuzli. Na sud dolazi 1995. Najprije radi na Općinskom, a devet godina kasnije prelazi na Županijski sud u Osijeku.

'Uvijek je bio ambiciozan. Još uvijek je takav', opisuju ga jedni, dok ga drugi smatraju samozatajnim.  

Sudio je u nizu velikih afera poput Dijagnoze 2, gdje je sedmorka osuđena zbog prijevara pri utvrđivanju statusa ratnih vojnih invalida. Iza njega je i slučaj osječkog poduzetnika Drage Babića Babana.

Zvučni slučajevi i ambicije 

U njegovoj sudnici izrečena je najduža i najveća kazna u Osijeku. Dok je na ukupno 139 godina zatvora osudio desetoricu optuženih za ratni zločin u Trpinji i Borovu naselju 1991., na 40 godina zatvora osudio je Roberta Rubića za ubojstvo osječkog odvjetnika i pjesnika Luje Medvidovića u njegovu uredu u siječnju 2013.

Dopao bi ga i slučaj Selojtep da se u Osijeku sudilo Branimiru Glavašu i šestorici okrivljenih za ratni zločin, ali je predmet premješten u Zagreb.

Vrhovni sud ukida mu možda tek jednu presudu godišnje. Po kuloarima se nagađa da Krušlin, pak, ima ambicija postati i jednim od njih. Jedan je od četvorice kandidata za predsjednika Županijskog suda u Osijeku.