sarajevo

Počeli razgovori o izmjeni izbornog sustava u BiH: Čović očekuje dogovor do kraja godine, Izetbegović traži srednje rješenje

  • Autor: V.Mo./Hina
  • Zadnja izmjena 28.10.2021 12:38
  • Objavljeno 28.10.2021 u 12:37
Dragan Čović i Bakir Izetbegović

Dragan Čović i Bakir Izetbegović

Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanović

Posebni američki izaslanik Matthew Palmer i diplomatkinja EU Angelina Eichhorst počeli su u četvrtak u Sarajevu razgovore s bosanskohercegovačkim političarima o reformi izbornog sustava, no ključni sudionici već su potvrdili da ne odustaju od svojih zahtjeva koji su i doveli do blokade ovog procesa

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je novinarima u Sarajevu kako je siguran da će, unatoč postojećim razlikama, dogovor o reformi izbornog sustava biti postignut do kraja ove godine, ali je ponovio kako će njegova stranka inzistirati na rješenjima koja će osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u tijelima vlasti.

"Konstitutivnost naroda je natkrovljujuća ustavna kategorija, a Ustav se mora poštivati", kazao je Čović istaknuvši kako se to odnosi podjednako na način biranja članova Predsjedništva BiH, kao i zastupnika u domovima naroda entiteta odnosno države, koji moraju biti odraz volje konstitutivnog naroda čije interese trebaju zastupati.

Odlučno je odbacio optužbe da HDZ zahtjevom za uspostavom dvije izborne jedinice unutar Federacije BiH zapravo pokušava uspostaviti "treći entitet" u državi. Rješenje o dvije izborne jedinice opisao je kao "pokušaj spašavanja BiH" jer bi se na taj način, umjesto 11 različitih vlada i 200 različitih agencija unutar Federacije, to svelo na tijela vlasti na tek dvije razine.

"Da želimo pričati o trećem entitetu o tome bih pričao zadnjih dvadeset godina. Ovo je priča o izbornom zakonu", kazao je Čović dodajući kako jedino "neodgovorna bošnjačka politika može natjerati Hrvate da razmišljaju u drugom smjeru". No predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je odmah nakon bilateralnog susreta s Palmerom kazao da i dalje predlaže da se članovi Predsjedništva BiH biraju neizravno u parlamentu, a da dio dogovora bude reduciranje uloge domova naroda, posebice onog u Federaciji BiH, čija bi uloga bila svedena isključivo na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa.

  • +2

Ilustrativna galerija / Plenković se susreo s Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem krajem rujna

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Dom naroda sada ima ovlasti razmatrati sve zakone i odluke koje donosi Zastupnički dom i bez njegove suglasnosti niti jedan zakon ili odluka ne mogu stupiti na snagu. Izetbegović tvrdi da takvo stanje nije sukladno ni ustavu niti zakonima i da ovaj mehanizam služi samo kako bi proizvodio blokade.

"I kada nije blokiran Dom naroda BiH, onda se obaraju zakoni, namjerno se provocira kriza četvrtu godinu, a kada je riječ o Domu naroda Federacije BiH, HDZ je to iskoristio da poništi izbornu volju građana Federacije BiH", ocijenio je lider SDA.

Njegova je teza kako Palmer sugestijom da je najvažnije riješiti izbor članova Predsjedništva BiH zapravo bježi od važnih problema i pokušava ishoditi rješenja koja bi bila na štetu Bošnjaka. Kaže kako je američkog diplomata uspio uvjeriti da od toga odustane te da se traži "srednje rješenje", gdje će sve stranke napraviti neke ustupke. Palmer i Eichhorst će odvojene razgovore s političarima u BiH nastaviti do petka poslijepodne, a zaključke bi trebali objaviti na zajedničkoj konferenciji za medije.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!