sastanak u beogradu

Vučić i Čović: Konstitutivni narodi u BiH samo konsenzusom mogu odlučiti o budućnosti

27.10.2021 u 06:43

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić objavio je u utorak, sumirajući svoj sastanak u Beogradu s predsjednikom HDZ-a Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci konstitutivni narodi u BiH koji samo konsenzusom mogu donijeti odluke o svojoj budućnosti

Vučić je, uz fotografiju s Čovićem, na svom Instagramu @budućnostsrbijeav naveo da su razgovarali o svim važnim regionalnim pitanjima kao i o svim pitanjima od interesa za tri naroda.

"Zajednički smo konstatirali da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci konstitutivni narodi u BiH, koji samo konsenzusom mogu donijeti odluke o svojoj budućnosti", istaknuo je Vučić.

"Dakle, naš odgovor na sve krize je potpuno jasan - dogovor tri naroda!", poručio je srbijanski predsjednik.

Čović je poslije sastanka na Twitteru naveo kako je s Vučićem razgovarao o dijalogu i napretku Zapadnog Balkana.

"Kada je riječ o BiH, naglasio sam da promjene Izbornog zakona/ograničene ustavne promijene ne mogu ugroziti temelje BiH - konstitutivni narodi i njihova prava moraju biti poštivani u potpunosti, dok diskriminacija mora biti eliminirana", poručio je Čović.

Protiv sankcija Dodiku

Vučić je krajem prošlog tjedna, u subotu, u Beogradu primio i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i poručio da će se Srbija apsolutno suprotstaviti sankcijama protiv bilo koga u Republici Srpskoj (RS).

Istaknuvši da se Srbija neće priključiti mogućim sankcijama protiv vlasti u RS-u, Vučić je istaknuo: "Neće biti blokade na Drini dok sam na ovom mjestu kao predsjednik i imam ovakav utjecaj na politički život".

Srbijanski predsjednik najavio je da će se narednih dana sastati i s vođom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem.

Susret Vučić-Čović upriličen je u istom danu kad su se u Zagrebu sastali predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Sastanak sa srpskim predstavnikom tročlanog Predsjedništva BiH nastavak je aktivnosti predsjednika Republike u cilju stabilnosti i funkcioniranja Bosne i Hercegovine te ostvarenja legitimnog predstavljanja sva tri konstitutivna naroda u skladu s Daytonskim sporazumom, priopćeno je iz Milanovićeva ureda.

Podrivanje teritorija

Bilateralni susreti uslijedili su nakon tenzija poslije izjava čelnika bosanskih Srba da će najkasnije početkom studenog parlamentu RS-a uputiti prijedloge zakona kojima se taj entitet povlači iz ranijih dogovora o uspostavi oružanih snaga BiH, iz državnih sigurnosnih agencija te pravosudnih tijela i jedinstvenog prikupljanja carina na razini države.

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar upozorio je Dodika da bi svaki njegov korak koji bi vodio podrivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH mogao izazvati ozbiljne sankcije, jer SAD neće biti samo promatrač zbivanja u toj zemlji.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da se Dodikove poruke s "neodobravanjem i oprezom" prate u Europskoj uniji.

Za sada nema naznaka da su susreti visokih dužnosnika Beograda, Zagreba, Banjaluke i Mostara organizirani pod međunanrodnim utjecajem.