ANALITIČAR OBJAŠNJAVA

Pobunjeničke metode: SDP prljavi veš pere javno, u HDZ-u to vole raditi u četiri zida

04.07.2018 u 21:53

Bionic
Reading

Dugotrajna kriza u SDP-u proteklih dana pretvorila se u otvorenu pobunu protiv predsjednika Davora Bernardića. U 'igri prijestolja' u SDP-u ne biraju se sredstva kako bi se diskreditiralo protivnike te se prljavi veš pere posve javno. S druge strane, iako ni predsjedniku HDZ-a i premijeru Andreju Plenkoviću ne cvjetaju ruže te je suočen sa snažnom oporbom koja samo čeka njegov pogrešan potez, u toj stranci probleme više vole rješavati zakulisno, u četiri zida. Različite pristupe rušenju stranačkog šefa u SDP-u i HDZ-u komentira nam sociolog i politički analitičar Sven Marcelić

Za početak se osvrnuo na situaciju u SDP-u, a prema njegovu mišljenju, Bernardić stranku vodi prema dnu. Ona se, kaže, raspada unutar sebe, a rejting joj neumitno pada.

'Očito je da Bernardić nema rezultat niti više drži stranku pod kontrolom i, prema svim kriterijima, apsolutni je podbačaj. Bernardić je netko tko nije u stanju voditi stranku kako treba, ali struktura je takva da ga drži na površini', navodi Marcelić.

No postavlja se pitanje jesu li i protivnici poput Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Bojana Glavaševića ili Mihaela Zmajlovića pridonijeli padu rejtinga s obzirom na to da ustraju na rušenju predsjednika, pritom javno vodeći kampanju i riskirajući raspad stranke?

Marcelić smatra da dijelom jesu, ali i da je evidentno to da stranka ne funkcionira dobro, a onda se treba tražiti odgovornost vodstva. 'Rejting pada ovako i onako, a oni pokušavaju napraviti nešto da ga poboljšaju, što je ključno', mišljenja je politički analitičar.

Međutim, SDP-ovim pobunjenicima se prigovara da nisu isto tako nastupali kad je Zoran Milanović vodio stranku, a i tada je ona ponekad bila ispod 20 posto potpore birača.

>>> Poznata imena 90 SDP-ovaca koji 'poštovanog Davora' mole da odstupi

Marcelić navodi da je Milanović bio čovjek koji je, u krajnjoj liniji, bio premijer. 'Nisu isti kalibar Milanović i Bernardić jer nije isto odreći se nekoga tko je stranku doveo na vlast i nekoga tko je tek došao i vuče je prema dnu', stava je analitičar.

Kad se stanje uspoređuje s HDZ-om, gdje se Plenković suočava s oporbom koju prevode Davor Ivo Stier, Ivana Maletić i Miro Kovač, a upitno je koliko mu ljestve drži i zamjenik Milijan Brkić, nakon glasnih kritika izrečenih na Općem saboru HDZ-a krajem svibnja, gdje se kao glavni izazivač nametnuo Stier, oporba je zašutjela, ali jasno je da ne miruje.

Marcelić kaže da je u HDZ-u ipak drugačija situacija jer je Plenković premijer i to je nešto što je važno u političkoj kulturi. Također, navodi da je važan argument i to što Plenković utječe na izborne liste u slučaju pobune i situacije da se isprovociraju izbori.

  • +2
Predsjedništvo SDP-a Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

'Rušiti Plenkovića kao aktualnog premijera udar je na sam rejting i poziciju stranke. Stranka koja je vlasti, čak i ako ima opoziciju unutar same sebe, i dalje je na vlasti. Jedno je rušiti premijera, a drugo šefa stranke, pogotovo kad joj ne ide', kaže Marcelić.

Pitamo ga ispada li onda da je politički oportunizam u HDZ-u važniji od ideala. Posljednjih mjeseci su mnogi dizali glas da stranka ide u krivom smjeru, što se vidjelo prilikom glasovanja o Istanbulskoj konvenciji, kada je velik dio zastupnika bio protiv ili kada su neki članovi potpisivali za referendum o promjeni izbornog sustava, kojemu se Plenković otvoreno opire.

Zamjeraju mu da stranku gura previše prema centru i liberalizmu te da se ne drži konzervativnih i kršćanskih vrijednosti, ali ipak ga se ne ruši. Marcelić kaže da je nakon bivšeg predsjednika Tomislava Karamarka lako napravljena tranzicija prema Plenkoviću, a sutra se opet klatno može vratiti, kao da nije bilo ništa.

>>> 'Kad je Plenković govorio protiv Karamarka nikom ništa, a nas se sad smjenjuje'

'Ne treba podcijeniti tu dimenziju HDZ-a koji je vrlo oportuna i stranka koja vrlo dobro zna što je vlast, kako se do nje dolazi i kako se nje držati. U HDZ-u postoji ta neka politička pragma koja je u odnosu na samo nezadovoljstvo u stranci zapravo primarna', kazuje Marcelić.

Očito je da će HDZ-ovci pričekati s rušenjem Plenkovića sve dok im osigurava vlast, a u SDP-u se situacija može rasplesti samo potpunom agonijom ili nekim drastičnim rezom.

'Raskol, tako da dio ljudi ode iz stranke, nije rješenje, što se vidjelo na primjeru ORaH-a jer SDP ima svoju infrastrukturu, tradiciju i bazu. Ključni problem je Bernardić', zaključio je Marcelić.

  • +14
Predsjedništvo HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX