pojavila se bakterija

[VIDEO/FOTO] Poboljšana kakvoća mora na plaži u Klenovici, još nema kupanja

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 20.08.2021 15:20
  • Objavljeno 20.08.2021 u 13:51
Zbog zagađenja mora na plaži u Klenovici zabranjeno je kupanje

Zbog zagađenja mora na plaži u Klenovici zabranjeno je kupanje

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

Poboljšana je kakvoća mora na plaži Klenovica kod skakaonice Tunera, gdje je u utorak utvrđena nedopuštena vrijednost bakterije Escherichije coli, no zabrana kupanja na tom dijelu plaže vrijedit će dok se ne zareda nekoliko dana s dobrim nalazima

Primorsko-goranski Nastavni zavod za javno zdravstvo u petak je objavio da je analizom uzoraka na spomenutom dijelu plaže utvrđeno kako je kakvoća mora poboljšana te je ocijenjena zadovoljavajućom.

U četvrtak su uzeta tri uzorka uz plažu, more na početku i sredini plaže je izvrsne kakvoće dok je kakvoća mora na kraju plaže, kod skakaonice Tunera, poboljšana - iz nezadovoljavajuće je prešla u zadovoljavajuću.

Naime nakon dojave o onečišćenju mora na plaži Klenovica u utorak je obavljeno ispitivanje na tri mjesta i utvrđeno je da je vrijednost mikrobiološkog pokazatelja Escherichia coli na kraju plaže, pored skakaonice Tunera, viša od dozvoljene, pa je ta lokacija ocijenjena nezadovoljavajućom.

  • +5
  • +2

Zbog zagađenja mora na plaži u Klenovici zabranjeno je kupanje

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

Rezultati analize uzoraka s početka i na sredini plaže bili su dobri.

Ponovljena analiza pokazala je da je more na tom dijelu još uvijek onečišćeno, a koncentracija bakterije Echerichia coli i dalje veća od dozvoljene, pa je u četvrtak postavljena oznaka zabrane kupanja.

Uzorkovanje će se nastaviti dok se ne zaredaju dva ili tri dana dobrih nalaza, a potom, nakon tjedan dana, dobri nalazi još jednom potvrde. Do tada će na tom dijelu plaže vrijediti zabrana za kupače.

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

Iz Državnog inspektorata Hini su odgovorili da je u tijeku inspekcijsko postupanje vodopravne inspekcije te da županijski zavod svakodnevno uzorkuje i ispituje kakvoću mora na toj plaži.

"Nadležno komunalno društvo Vodovod i odvodnja prazni sve individualne sustave odvodnje otpadnih voda, privatnih stambenih zgrada izgrađenih iznad šetnice uz plažu te će nakon toga pristupiti ispitivanju propusnosti puštanjem boje", ističu iz Inspektorata.

Najavljuju da će, po obavljenom, spomenuto komunalno društvo dostaviti izvješće njihovoj vodopravnoj inspekciji koja će slijedom utvrđenog poduzeti mjere iz svoje nadležnosti.

Prema podacima sa stranica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, na kojima se prati kakvoća mora za kupanje, more je na plaži Klenovica tijekom prethodnih sedam uzorkovanja, od svibnja pa do 11. kolovoza, bilo ocijenjeno izvrsnom ocjenom.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!