zagađeno more

Postavljen znak zabrane za kupanje na plaži u Klenovici, problem su septičke jame

19.08.2021 u 14:28

Bionic
Reading

Nakon što se na plaži u Klenovici razbolio veći broj kupača Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije proveo je ispitivanje mora prema kojem je utvrđena koncentracija bakterije Escherichia coli. Iako je postavljen znak zabrane kupanja na dijelu plaže koji je onečišćen, ljudi se na njega baš i ne obaziru

Prvi i srednji dio plaže izvrsne je kakvoće vode, ali koncentracija bakterije Escherichia coli na plaži kod skakaonice Tunera viša je od dopuštene i ta lokacija dobila je nezadovoljavajuću ocjenu, javlja HRT.

Uzrok onečišćenja toga dijela plaže vjerojatno su septičke jame. Gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković rekao je da su poduzeli prve korake i da su utvrdili kako je onečišćenje nastalo zbog septičke jame koja se nalazi iznad plaže te da će provjeriti i ostale koje se nalaze u kućama u prvom, odnosno drugom redu od mora.

U Hrvatskoj su stroge mjere za utvrđivanje onečišćenja mora, oko tristo kolonija u sto mililitara mora, a europska mjera je 500. Simptomi infekcije bakterijom Escherichia coli vrlo su blagi - mučnina i povišena temperatura. No sve ovisi o tome jesu li na onečišćenoj plaži bile i druge patogene bakterije.

Uzorci će se uzimati svakoga dana, sve dok se ne pokaže da je more čisto.