OKO 'VELIKOG BRATA'

Po Zagrebu ima 468 kamera, no one ne služe hvatanju vozača koji voze brzo i prolaze kroz crveno. Evo čemu služe

15.03.2019 u 18:08

Bionic
Reading

U Zagrebu je na prometnicama, na 156 lokacija, postavljeno 468 kamera. No one ne služe tome da bi utvrdile je li netko prekoračio brzinu, iako statistika PU zagrebačke pokazuje da 44 posto svih prometnih prekršaja čini upravo prekoračenje brzine

Iz zvučnika trešti turbofolk, vozač za volanom je raspamećen, prolazi kroz tri crvena semafora u Dubravi, a mjerač brzine pokazuje da vozi 234 kilometra na sat. Snimka je to koja je prošlog tjedna kolala i šokirala na društvenim mrežama.

Nakon prijave građana policija je pronašla vlasnika vozila, za kojeg se utvrdilo da im je stari znanac i da je jurio Dubravom u Golfu šestici. Do njega je došla preko društvenih mreža, a ne preko nadzornih kamera koje su postavljene na brojnim gradskim prometnicama.

Da nije bio željan pažnje i objavio snimku na Instagramu, teško da bi se znalo koliko je jurio i koje je sve prekršaje počinio jer kamera na lokaciji kojom je jurio - nema. A i da ih ima, opet se ne bi znalo kojom je brzinom vozio jer te kamere, iako je policija spojena na njih, nemaju tu namjenu.

Naime, kako nam je odgovoreno iz Policijske uprave zagrebačke (PUZ), oni ih ne koriste za mjerenje brzine jer se njima utvrđuju prekršaji prometa u mirovanju. Drugim riječima, prekoračite li brzinu u gradu, a da pritom ne izazovete nekakvu nesreću, ukoliko vas nisu snimile policijske kamere - ne morate se brinuti hoćete li biti kažnjeni. Isto je otprilike i s prolaskom kroz crveno svjetlo. Kako doznajemo, policija samo u slučaju provjere određenih situacija naplaćuje kaznu.

U Zagrebu je trenutno na 156 lokacija postavljeno 468 kamera i u nadležnosti su Prometnog redarstva Grada Zagreba, ovlaštenog samo sankcionirati nepropisno parkirana i zaustavljena vozila, izdavati naloge za premještanje nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila te upravljati prometom. Kamere se, naravno, koriste i u slučaju rekonstrukcije prometnih nesreća te razotkrivanja različitih prekršaja i kaznenih djela.

Kamere Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Tijekom 2018. godine Prometno redarstvo sankcioniralo je temeljem videonadzora, naloga za premještanje vozila paukom i redara na terenu ukupno 101.638 nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila.

Samo temeljem videonadzora lani su izdali 48.550 obavijesti o počinjenom prekršaju, od čega je njih 33.216 naplaćeno nakon poslane obavijesti, a protiv ostalih počinitelja vodi se daljnji prekršajni postupak.

Dodaju da su od toga uprihodili 5,78 milijuna kuna te da su kamere najčešće zabilježile parkiranje vozila na nogostupu, parkiranje na obilježenom pješačkom prijelazu ili udaljenosti manjoj od pet metara od pješačkog prijelaza te ugrožavanje prometa.

Iz PUZ-a pak navode da na području Zagreba raspolažu s 15 kućišta za fiksne kamere, na kojima se izmjenično koristi sedam uređaja za mjerenje brzine.

Tijekom 2018. godine, uz uporabu vlastitih uređaja za mjerenje brzine kretanja, utvrdili su 71.974 prekršaja nepropisne brzine vozila. To pak čini 44 posto od ukupno počinjenih svih prometnih prekršaja (164.106) na području Grada Zagreba u prošloj godini.