povratak u klupe

PMF ima dobre vijesti; sve više maturanata zainteresirano čak i za nastavničke smjerove

25.08.2023 u 11:36

Bionic
Reading

Zagrebački Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) ove je godine zabilježio porast onih koji su stekli pravo upisa nakon ljetnog roka s 583 prošle godine na 591, a unatoč sve manjem interesu za upise na nastavničke smjerove posljednjih godina, ove je zabilježeno blago povećanje

Kako su izvijestili s PMF-a, odlične rezultate bilježe i u privlačenju maturanata koji su ostvarili najbolje rezultate na državnoj maturi iz matematike na višoj razini, fizike i kemije pa je pravo upisa na PMF ove godine ostvarilo ukupno njih 14.

Radi se o šest maturanata sa stopostotnim rezultatom na maturi iz matematike, četiri sa stopostotnim rezultatom na maturi iz fizike i tri s takvim rezultatom iz kemije.

Unatoč sve manjem interesu za upise na nastavničke smjerove posljednjih godina, ove je godine PMF zabilježio blago povećanje interesa za deficitarna nastavnička zanimanja. Broj upisanih brucoša na nastavničkom smjeru matematike povećao se s 47 prošle godine na 60 ove godine.

Slično tome, nastavnički smjer fizike privukao je 13 novih studenata u odnosu na devet prošle godine.

Povećanje interesa zabilježeno je i na deficitarnom smjeru geofizike, s povećanjem sa šest na deset upisanih studenata.

Za neke istraživačke smjerove - molekularne biologije, biologije, geografije, fizike, matematike, nastavničkog smjera biologije i kemije, te znanosti o okolišu -nastavlja se gotovo stopostotna popunjenost, istaknuli su s PMF-a.