FIMI MEDIA U JAVNIM TVRTKAMA

Plinacro tiskanje vizitki i kalendara proglasio tajnom

12.12.2012 u 15:04

Bionic
Reading

U nastavku suđenja za Fimi mediju, na kojem se Ivu Sanadera, HDZ i druge tereti da su iz državnih tvrtki za potrebe crnog fonda HDZ-a isisali 70-ak milijuna kuna, svjedočilo je nekoliko direktora tvrtki u vlasništvu RH

Dabiša Bučanac, od 2005. zaposlen u Plinacrou na mjestima savjetnika, direktora, člana uprave i eksperta, posvjedočio je kako je od 2006. ta tvrtka s Fimi medijom sklopila četiri ugovora ukupne vrijednosti 5,4 milijuna kuna te kako su neki od njih bili sklopljeni suprotno Zakonu o javnoj nabavi. Za njegova svjedočenja moglo se čuti i da je uprava te tvrtke poslovnim tajnama proglašavala izradu kalendara, vizit kartica i organizaciju domjenaka koje je za njih radila Fimi media.

'Mjesec dana prije nego ćemo u travnju 2006. potpisati ugovor s Fimi medijom vrijedan 1,7 milijuna kuna uprava društva na čelu koje je bio Branko Radošević donijela je Pravilnik o poslovnoj tajni prema kojem je poslovno komuniciranje i sve ono što je uprava smatrala da bi trebalo biti tajna sadržavalo oznaku tajnosti. Kada sam dobio ugovor na potpis, shvatio sam da neki dijelovi ne bi smjeli biti tajni, poput izrade promo materijala i domjenaka, te da to nije u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi. Predlagao sam da se ugovor sačini iz dva dijela, ali to nije prihvaćeno', kazao je Bučanac.

Nevenka Culjzek od 2004. do 2008. godine radila je u MUP-u na nadzoru financijskih tokova. Ministarstvo je tada imalo dva ugovora s Fimi medijom, a tadašnji ministar Ivica Kirin naložio joj je da se upozna s Nevenkom Jurak, vlasnicom Fimi medije. Navela je kako su Jurak i, također optuženi, Mladen Barišić prije potpisivanja ugovora posjećivali Kirina u uredu. Posebno je istaknula kako je Kirin iskazivao interes za provedbu ugovora i njegovo plaćanje, a nije se mogla sjetiti da je iskazao poseban interes za sklapanje ugovora s nekim drugim tvrtkama.

Valerija Osrečak Ključanić
u Narodnim novinama bila je u inkriminiranom periodu voditeljica marketinga. Kazala je da ju je predsjednik uprave Milivoj Fučkar uputio na suradnju s Fimi medijom. Ugovor s njima potpisali su 2006. godine temeljem pozivnog natječaja dizajna godišnjaka Narodnih novina. Na natječaj su bile pozvane tvrtka Nurb i dizajnerica Jelena Forenčić. Kako Nurb svoju ponudu nije dostavio u zakonskom roku, a Forenčić se uopće nije javila na natječaj, posao je pripao Fimi mediji, čija je ponuda, što se kasnije utvrdilo, bila znatno skuplja od Nurbove.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak.