i dalje po 25 posto

Plin poskupljuje za 600.000 kućanstava, hoće li se sniziti PDV?

07.02.2019 u 08:01

Bionic
Reading

Dio usluga, poput isporuke plina ili toplinske energije, i dalje se oporezuje po stopi od 25 posto, iako je i tu riječ o cijenama koje se administrativno određuju i eventualno bi smanjenje stope PDV-a u potpunosti završilo u kućnim budžetima hrvatskih građana

Brojne izmjene u sustavu PDV-a u posljednjih sedam godina građanima su, uz povećanje opće stope PDV-a s 23 na 25 posto, donijele i plaćanje snižene stope na niz proizvoda i usluga. Kako piše Novi list, niža stopa PDV-a, ona od 13 posto, plaća se i na usluge odvoza smeća, isporuku vode i isporuku električne energije.

Ti su se potezi Vlade često poklapali s najavama poskupljenja tih usluga, pa je niža stopa PDV-a zapravo više sprečavala povećanje računa za režije nego što je dovela do njihovog smanjenja. Godišnje se samo na isporuci električne energije država odrekla oko 600 milijuna kuna, što je onda spriječilo povećanje troškova za kućanstva u istom iznosu.

Dio usluga, poput isporuke plina ili toplinske energije, i dalje se oporezuje po stopi od 25 posto, iako je i tu riječ o cijenama koje se administrativno određuju i eventualno bi smanjenje stope PDV-a u potpunosti završilo u kućnim budžetima hrvatskih građana.

  • +8
Vlada raspravlja o izvješću o radu Državnog ureda za reviziju Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Takvo će administrativno određivanje cijena plina biti na snazi do 2021. godine kad slijedi liberalizacija. Iako se cijene određuju administrativno, od 1. travnja slijedi poskupljenje plina od deset posto, a više sugovornika u Vladi je reklo da se nakon smanjenja PDV-a na dio prehrambenih proizvoda od 1. siječnja ove godine razmatra nastavak rasterećenja građana kad je u pitanju PDV te da se u sklopu toga analizira i smanjenje PDV-a na isporuku plina.

– Razmatramo i tu mogućnost, jednako kao što smo prije odluke analizirali smanje stope PDV-a na električnu energiju – kaže za Novi list jedan sugovornik iz Vlade.