premijer iz praga

Plenković: Želim i Bugarskoj i Rumunjskoj sve najbolje, prvog ću donijeti tri šampanjca

07.10.2022 u 13:39

Bionic
Reading

Andrej Plenković uz Praga, u kojem se nalazi na sastanku Europske političke zajednice, dao je izjavu za javnost

Premijer je kazao da je na sastanku govorio o izborima u BiH, Schengenu te napadima koji na Hrvatsku dolaze iz Srbije. Ponovio je da je sankcije donio cijeli EU te da je Hrvatska spremna dopustiti prijenos nafte za Srbiju, samo ne one ruske.

'Jutros smo raspravljali o situaciji u Ukrajini, potpori Ukrajini, solidarnosti, o različitim oblicima pomoći. Od političkih napora pa do financijske, ekonomske, humanitarne i vojne pomoći', kazao je premijer.

Plenković je kazao i da je gospođa Metsola dala punu potporu pristupanju Hrvatske Schengenu.

'U idućih nekoliko tjedana imat ćemo raspravu na nadležnom odboru u Europskom parlamentu, a onda i usvajanje mišljenja na razini plenarne sjednice. Potom se tema opet vraća na Europsko vijeće', pojašnjava premijer Plenković, dodajući da bi to Vijeće u konačnici trebalo i prihvatiti. Kaže da smo ispunili sve kriterije te da će dati pojašnjenja državama članicama u sljedećim tjednima, a kako bi se konačno donijela odluka.

Osvrnuo sam se i na održane izbore u BiH. 'Istaknuo sam zadovoljstvo time da je Christian Schmidt donio određene promjene i Ustava i izborne reforme te osigurao političku stabilnost. Međutim isto tako želimo da njegova intervencija bude prvi korak u daljnjim razgovorima o izbornoj reformi', ističe.

Ponovno se dotaknuo napada koji stižu iz Srbije.

'Ovo je politizacija koju sam već ranije snažno odbacio', kazao je Plenković.

  • +25
Sastanak Europske političke zajednice u Pragu Izvor: Profimedia / Autor: Deml Ondřej / ČTK / Profimedia

Premijer je kazao i da Hrvatska spada u red onih zemalja koje se zalažu za ograničenje cijena plina. 'Očekujemo rješenje koje će biti održivo i koje će osigurati energetsku sigurnost svih članica', poručio je Plenković.

Pohvalio je mjere koje su donijeli te je izrazio zadovoljstvo gospodarskim rastom.

Kazao je da Bugarska i Rumunjska čekaju i duže od nas na članstvo u Schengenu, ali Hrvatska treba slijediti svoj put.

'Želim i Bugarskoj i Rumunjskoj sve najbolje i ja ću, ako smo svi spremni da uđemo prvog u Schengen, donijeti tri šampanjca', kazao je premijer.

Opet govoreći o pokušajima da se ograniči cijena plina, rekao je da se cijena mora smanjiti kako bi intervencije bile lakše. Objasnio je da je velik dio cijene sada spekulativni profit.