premijer u zadru

[FOTO] Plenković: Milanović se ponaša kao poraženi ljubomorni luzer

04.10.2022 u 15:17

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u utorak je posjetio Zadar te je sudjelovao na završnoj konferenciji projekta 'Studentski smještaj i prehrana u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru' i svečanom otvorenju Studentskog doma i studentskog restorana Diadora na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru

Tijekom boravka u Zadru, uz ostalo, susreo se s vodstvom grada i županije te u povodu obilježavanja 31. obljetnice Dana obrane toga grada položio vijenac kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima. Plenković se u Zadru također obratio novinarima te se pohvalio uspjesima Vlade, a izrazio je nadu da će BDP rekordno rasti i u četvrtom kvartalu.

Komentirao je i izbore u BiH. Kazao je da je izjava Ivana Penave o izborima u BiH i Željku Komšiću nebitna. 'Irelevantna je ta stranka i njen čelnik koji je zahvaljujući HDZ-u postao gradonačelnik Vukovara', poručio je premijer. Istaknuo je da treba slušati izjave bošnjačkih čelnika koji govore da je HDZ pobjednik izbora, što je mnogo bliže istini, a ne naklapanja Penave, Milanovića i Mosta.

Potom se osvrnuo na predsjednika Zorana Milanovića jer je u utorak opet imao novu tiradu na račun Plenkovića i Vlade.

'Danas je kao poraženi ljubomorni luzer napadao rješenje koje je donio Schmidt, a mi smo unatoč njemu zaštitili prava Hrvata. To je kontinuirani destruktivan pristup', kazao je Plenković, dodavši da je sramotno da čak ni nakon izbora ne zna kako se zove Christian Schmidt.

Plenković na kavi sa zadarskim HDZ-ovcima Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc

Odbacio je optužbe iz Nacionala kazavši da je to medij koji ga stalno napada i nije vrijedan komentara.

Istaknuo je da je to pokušaj Uskokovog optuženika, kako bi rekao njegov kompanjon iz Slovenske, kriminalca koji nastoji izmišljati stvari sa sastanka da bi zaštitio sebe.

'Nemam veze ni s tim novinama ni s optuženikom Uskoka ni sa insinuacijama', rekao je premijer.

Na pitanje o aferi Škugor i Ina kazao je da ne zna ništa o tome i poručio da pitaju DORH.

'Što se tiče diplomatskih mjesta, mi smo mu poslali prijedlog prije dvije godine. Pitajte žive predsjednike je li ikad bila praksa pola-pola, što želi Milanović? Ako se ne dogovorimo, onda ćemo čekati', kazao je premijer. Što se tiče VSOA-e, miješati imenovanje ravnatelja s drugim imenovanjima u MORH-u, to je neka njegova želja, a ostalo ide sukladno s nadležnostima, o tome će razgovarati s ministrom obrane, dodao je.

  • +8
Plenković u Gaženici Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc

Kazao je da je Milanović teško poražen na vanjskopolitičkom polju i da je štetio borbi za prava Hrvata u BiH. 'Činio je sve, mislim, da ugrozi strateške ciljeve Hrvatske - ulazak u Schengen i eurozonu', istaknuo je.

Premijer smatra da je Schmidt pomogao Hrvatima u BiH unatoč Milanoviću zato što ima povjerenja u druge ljude u Hrvatskoj, one koji imaju strpljiv i pametan pristup. Spočitao je i Milanoviću to što ga nije bilo među predsjednicima srednje i istočne Europe koji su potpisali zajedničku izjavu podrške Ukrajini. Plenković mu je poručio da je gubio vrijeme tvrdeći da je Rusija jaka i da je ne treba dirati.

Premijer je kazao da je, da bi se došlo do rješenja, dugoročno potrebno postići kompromis između naroda koji žive u BiH. 'Bukanjem se ništa ne može postići', naveo je.

  • +7
Plenković u Zračnoj luci Zadar Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc