sjednica vlade

Plenković zahvalio 'ekspertima za poljoprivredu na isporuci lubenica', Božinovića zadužio da osigura Markov trg

10.09.2020 u 11:07

Bionic
Reading

Prije početka sjednice Vlade u četvrtak premijer Andrej Plenković komentirao je aktualna događanja kazavši da očekuje da će Zakon o obnovi Zagreba biti donesen sa što većom većinom

Premijer je također zahvalio 'ekspertima za poljoprivredu na isporuci lubenica', a ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića zadužio je da osigura Markov trg.

'Da zahvalim ovim novopečenim ekspertima za poljoprivredu na isporuci ovih lubenica pred Vladom. Ministre Božinoviću, molim vas da MUP napravi plan sigurnosti prostora ispred Vlade jer ovo je moglo biti nešto drugo osim lubenica. Što se tiče demokracije i što se tiče sigurnosti, ponašat ćemo se kao i sve druge zemlje', kazao je premijer.

Naime europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić izveo je u četvrtak neobičan 'performans' na Markovu trgu, pred zgradom Vlade. Organizirao je ondje, pred vratima Vlade, iskrcavanje hrpe lubenica kako bi ukazao na neravnopravan položaj hrvatskih i ostalih europskih poljoprivrednika.

Premijer je kazao da je u srijedu završena faza dostave ponuda za nabavku novog višenamjenskog borbenog aviona, a proces evaluacije dostavljenih ponuda trajat će iduća tri mjeseca. Izrazio je nadu da će školska godina dobro proći. 'Nadamo se da će činjenica da je 90 posto škola odabralo model A uz pridržavanje svih epidemioloških mjera dobro proći. Vodimo računa o odgovornosti, one tri točke - higijena, distanca, dezinfekcija', kazao je Plenković i dodao da se ne rukuju. Osvrnuo se i na to što se neki dan rukovao jer mu je dosadilo odbijati rukovanje s predsjednikom Republike, a smatra da to ne treba raditi. 'Nemojte se rukovati, slušajte ministra Beroša i epidemiologe', poručio je.

Plenković se osvrnuo i na presudu prema kojoj je konačno hrvatskim vinarima omogućeno da koriste naziv teran.

'Još jedna sudska presuda europskih institucija u korist Hrvatske', kratko je primijetio Plenković.

  • +9
Ivan Vilibor Sinčić s poljoprivrednicima istovario lubenice pred zgradu Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš pojavio se s maskirnom maskom na licu na sjednici pa mu je Plenković kazao da je to izgleda neka nova moda u zdravstvenom sustavu.

Ministar financija Zdravko Marić predstavo je Nacrt prijedloga polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za prvo polugodište 2020. godine. Kazao je da je u prvom polugodištu 2020. godine pad BDP-a bio 7,8 posto u prvih šest mjeseci ove godine, a prihodi proračuna su bili 60,6 milijardi kuna, što je pad od 7,2 posto.

'Kad se sve zbroji i oduzme, minus državnog proračuna je 16,7 milijardi kuna, a dug konsolidirane države 17,9 milijuna kuna, što je 4,9 posto od ukupnog BDP-a države', kazao je ministar financija.

Na kraju sjednice opet se osvrnuo na incident s lubenicama, istaknuvši da se nisu posebno uzbudili zbog te situacije, ali smatra da nije primjereno da se netko zalijeće kombijem pred zgradu Vlade zbog sigurnosti prolaznika i novinara.

'Puno putujem, ali takvo nešto nisam nigdje vidio', dometnuo je Plenković.