hdz odlučio

Plenković: Vjerujem da ćemo postići dogovor s Domovinskim pokretom

22.04.2024 u 19:38

Bionic
Reading

Nakon sastanka vodstva HDZ-a u hotelu Sheraton, izjave za medije dao je predsjednik stranke Andrej Plenković

Rekao je da je HDZ održao preliminarne razgovore s Domovinskim pokretom.

'Vjerujem da ćemo postići dogovor. Prošli tjedan smo razgovarali s predstavnicima nacionalnih manjina, a i s drugima koji nisu SDP, Most i Možemo', rekao je Plenković i dodao da je na sjednici predsjedništva HDZ-a dogovoreno da će na konstituirajućoj sjednici Sabora za predsjednika ponovno predložiti dosadašnjeg predsjednika Gordana Jandrokovića.

Predstavio je i listu kandidata za izbore za Europski parlament, kojoj će on biti na čelu, a slijede ga Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac, Željana Zovko, Sunčana Glavak, Tomislav Sokol, Marko Pavić, Ante Mihanović, Danijel Marušić i Marijana Petir. Listu će, kaže, Državnom izbornom povjerenstvu predati sutra.

Na pitanje o suradnji nakon što se prije izbora razmijenjivali teške riječi i optužbe, Plenković je rekao da je 'prije izbora jedno, a poslije drugo'.

'Čini mi se da su naglo smanjili intenzitet svojih javnih komentara. Sad dolazimo u fazu stvaranja većine u parlamentu. Ja sam poruku birača doživio kao – ok, dobri ste, ali malo se korigirajte. Uvažit ćemo realnost, a to je da su zastupnici dobili ozbiljan broj glasova i da s njima moramo pronaći modalitet suradnje', rekao je Plenković, a na pitanje što suradnja s DP-om znači za prava manjina rekao je da će ona ostati kao i dosad. Izvijestio je da je HDZ formirao pregovarački tim u kojem su, uz njega, Tomo Medved, Ivan Anušić, Krunoslav Katičić i Marko Milić.

  • +26
Dolazak članova HDZ-a na sjednicu Predsjedništva Izvor: Pixsell / Autor: Luka Batelić

Na pitanje što će napraviti ako bi suradnja s SDSS-om bila točka prijepora u dogovoru koalicije s Domovinskim pokretom, rekao je: 'Pa mi smo tek u fazi preliminarnih pregovora'. Rekao je da će nastaviti suradnju sa svim manjinskim zastupnicima, a da će se, kad se precizno definira stav DP-a, pronaći rješenje da funkcionalnost većine i briga o manjinama budu takvi da svi budu zadovoljni.

Dodao je i da opozicija zove predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca.

'Zovu ga gubitnici koji su teško poraženi, koji su kršili Ustav. Non-stop zovu ljude i kažu im 'Nemojte ići s HDZ-om', onda ti ljudi mene zovu i kažu mi da ne mogu disati', rekao je Plenković i dodao da SDP i Milanović neće skupiti 76 potpisa.

'Jamčim im da neće doći do 76', rekao je i dodao da bi HDZ već sastavio Vladu da je izašlo manje birača jer da bi imali 66 zastupnika, a ne 61.

  • +37
Andrej Plenković obratio se okupljenima u stožeru HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'Svejedno smo dobili izbore, a Grbin i njegov stric Milanović su dobili jedan mandat više nego prije četiri godine, uz svo kršenje Ustava', rekao je Plenković. Kaže da izborni gubitnici žive u nekoj potpunoj iluziji u kojoj imaju zakonodavnu agendu, planiraju mijenjati zakone i razriješiti izabranog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića i prije nego što stupi na dužnost, a poručuje im da se to neće dogoditi jer neće skupiti većinu, a Turudića se može razriješiti samo na prijedlog Vlade.

'Jedino možda da meni dođu i pokucaju na vrata', rekao je Plenković.

'Nisam puno govorio zadnjih dana, imao sam smrtni slučaj, pa sam bio u Bruxellesu, a vidim da se u međuvremenu razvio debatni klub gubitnika. Sada ću govoriti malo više, govorit ću svaki dan', poručio je.

'Ja ću sad iz inata, iz dišpeta, formirati većinu sa 76, samo da pokažemo svima da nećemo tolerirati kršenje Ustava', rekao je Plenković.

Nekoliko puta je iznio svoju začuđenost time što javnost ne reagira oštrije prema činjenici da predsjednik države Milanović mjesecima krši Ustav, a to je opisao citirajući pjesmu nekad popularne sarajevske grupe Zabranjeno pušenje.

'Predsjednik države mjesecima krši Ustav, a odnos prema tome je po sistemu 'Fatma bona, pusti hajvana, vratit će se on kad mu bude ćeif'. To je sve u stilu Zabranjenog pušenja', rekao je Plenković.