sad je i službeno

Plenković potvrdio: Bit ću prvi na listi za Europski parlament

22.04.2024 u 16:54

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je danas višednevnu neslužbenu informaciju da će predvoditi listu HDZ-a na izborima za Europski parlament

Izbori za Europski parlament održavaju se 9. lipnja, a već se neko vrijeme neslužbeno može čuti da će listu predvoditi Andrej Plenković te se to stavlja u kontekst toga da bi on bio izabran za predsjednika Europske komisije, a da bi čelo HDZ-a prepustio nekome drugome, pri čemu se spominje potpredsjednik stranke Ivan Anušić. Sam Plenković danas je potvrdio da će predvoditi listu HDZ-a 9. lipnja, a na novinarsko pitanje je li to odstupnica i bijeg u Bruxelles, odgovorio je:

'Nije. To je pobjednička lista onih koji stvarno rade za Hrvatsku u Europi, da bude jača', rekao je Plenković kratko pri dolasku u zagrebački Sheraton, gdje se vodstvo HDZ-a sastaje kako bi razmotrilo moguću koaliciju s Domovinskim pokretom te da bi usuglasili listu za europske izbore. Da Plenković ozbiljno konkurira kao nasljednik Ursule von der Leyen, pisali su, osim hrvatskih, europski mediji poput njemačkog Bilda, a znakovito je da je on bio prvi na listi za EU izbore 2014., kad još nije bio predsjednik stranke, no na sljedećim izborima 2019., kad je već bio predsjednik HDZ-a i Vlade, nije bio na listi za EU izbore.

  • +26
Dolazak članova HDZ-a na sjednicu Predsjedništva Izvor: Pixsell / Autor: Luka Batelić

Portal 24sata doznao je i ostale kandidate na listi za EU parlament. Riječ je o Karlu Ressleru, Tomislavu Sokolu te Dubravki Šuici, koja trenutno vrši dužnost povjerenice u Europskoj komisiji. Na listi bi se trebale naći i Nina Obuljen Koržinek te Nikolina Brnjac, aktualne ministrice iz HDZ-ove vlade.

  • +37
Andrej Plenković obratio se okupljenima u stožeru HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL