potvrdio razgovore

Plenković: Domovinski pokret je smirio retoriku. Dio naših birača otišao je udesno

21.04.2024 u 12:33

Bionic
Reading

Tehnički premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u Jasenovcu da će HDZ sastaviti vladu nakon razgovora s partnerima, pri čemu će posebno imati na umu da je 'dio birača otišao malo udesno'. Tvrdi da pripadnici manjina žele ostati u vladajućoj većini, a potvrdio je razgovore i s Domovinskim pokretom

'Hrvatski narod je 17. travnja kazao što misli o svim akterima koji su sudjelovali na izborima. HDZ je relativni pobjednik izbora, imamo 61 zastupnika i opet ćemo sastaviti vladu. Vidjeli ste da sam bio u Bruxellesu, od ponedjeljka krećemo u daljnje razgovore sa svima koji su spremni razgovarati s nama na formiranju nove vlade. Održali smo sastanak sa svim predstavnicima manjina, oni su zainteresirani da ostanu u vladi, a razgovarat ćemo i s Domovinskim pokretom', rekao je.

Na pitanje je li spreman udovoljiti glavnom zahtjevu Domovinskog pokreta - da SDSS ne bude u vladi - rekao je kako nikakvih sadržajnih razgovora između dvaju stranaka nije bilo.

Na pitanje može li zamisliti vladu bez SDSS-a, rekao je kako može zamisliti vladu koja odgovara volji birača. Ponovio je kritike prema oporbi što nije čestitala pobjednicima izbora. '2016. poraženi su 7 razlike, 2020. 25 razlike, sada 19 razlike. To su velike pobjede, a dio poraženih stranaka nastoji uvjeriti javnost da su oni pobijedili, što je skandalozno. Našu je vladu krasila politička stabilnost i vodit ću se tim temeljnim načelom', rekao je Plenković.

Izjava za medije Andreja Plenkovića u Jasenovcu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Batelic/PIXSELL

Dodao je da je druga poruka izbora bila da je 'dio naših birača otišao malo udesno', što će se, kaže, morati uzeti u obzir pri formiranju nove vlade. Na pitanje hoće li prijeći preko svih uvreda izrečenih između HDZ-a i njega osobno s jedne te Domovinskog pokreta s druge strane, rekao je da je 'nakon izbora nastupilo smirivanje retorike', što se, prema njemu, ne vidi kod oporbe koja je zaoštrava.

'Umjesto da je Grbin otišao u Istru, skupio kofere, on nastavlja vrijeđati, govori o bandi i bagri', rekao je Plenković.

O zabrani Ustavnog suda da Milanović bude premijer kaže da Ustavni sud svoje odluke donosi samostalno i samoinicijativno te da je odluka došla kao posljedica upozorenja na protuustavno ponašanje Zorana Milanovića kojeg je nazvao 'stricem koji je Grbina maknuo malom čvrgicom'.

'Da sam ustavne suce nazvao isluženim kuhinjskim elementima kao on, imali bismo revoluciju', kaže. Rekao je da ponašanje oporbe ukazuje na pripremu daljnjih sabotaža. 'Očekujem sve, demonstracije, blokade...', kaže i ističe da se mora poštovati volja birača.