'ZAJEDNO ZA EUROPU'

Plenković u Varšavi na skupu povodom 15 godina najvećeg proširenja EU, Slovenci šalju Cerara

01.05.2019 u 10:55

Bionic
Reading

Deset članica Europske unije u srijedu slavi 15. obljetnicu svog članstva u tom savezu, a na obilježavanju tog događaja u Varšavi sudjeluje i premijer Andrej Plenković.

Češka, Slovačka, Poljska, Mađarska, Slovenija, Estonija, Litva, Latvija, Cipar i Malta pridružile su se Europskoj uniji 1. svibnja 2004. godine. U prigodi 15. godišnjice su se na summitu nazvanom "Zajedno za Europu" okupili čelnici tih država, a na varšavskim ulicama održat će se niz manifestacija.

U Varšavu su uz Plenkovića stigli bugarski premijer Bojko Borisov, češki premijer Andrej Babiš, estonski premijer Juri Ratas, mađarski premijer Viktor Orban, litvanski premijer Saulis Skvernelis i malteški premijer Joseph Muscat. Iz Slovenije je stigao ministar vanjskih poslova Miro Cerar.

Domaćin summita je predsjednik poljske vlade Mateusz Morawiecki, a uz njega na konferenciji za medije na završetku summita obratit će se i njegova kolegica Viorica Dancila iz Rumunjske koja trenutno predsjeda EU-om.

Europska komisija u utorak je objavila da je u tih 10 zemalja iz europskih strukturnih i investicijskih fondova uloženo 365 milijardi eura te da su neke od njih skoro dostigle razvojni prosjek EU-a.

Od 2003. do 2017. godine BDP po glavi stanovnika u 10 zemalja članica narastao je 84 posto, objavila je Komisija. U proteklih 15 godina BDP im je rastao po prosječnoj stopi od 3,3 posto godišnje.

U najveću od novih članica, Poljsku, investirano je iz europskih strukturnih i investicijskih fondova 17 milijardi eura u razdoblju od 2004. do 2020. godine. Prema pisanju Reutersa, Poljska je uz Mađarsku najveći primatelj europskih sredstava.

"Hrvatska na pragu pune šeste godine članstva mora ići slijedom onih zemalja koje su iskoristile tu polugu i transformativne snage u pravnom, gospodarskom i razvojnom smislu, ali isto tako i vrijednosnog sustava", rekao je uoči sastanka hrvatski premijer.

"Stoga mogu reći da smo ovih prvih šest godina sigurno osjetili napredak te ga osjećamo i više", zaključio je Plenković