RJEŠENJE U DVIJE FAZE

Plenković odgovorio HOS-u i konačno rekao što njemu znači 'za dom spremni'

07.09.2017 u 14:15

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković kazao je da je micanjem spomen-ploče HOS-a iz Jasenovca u Novsku riješena 'prva faza ove teme'. 'Druga, ključna i dugoročno važnija faza je sustavno i jasno zakonsko reguliranje korištenja simbola i znakovlja totalitarnih sustava', kazao je Plenković na konferenciji za novinare, rekavši i da je HNS bio upoznat s tim procesom

Upitan trebaju li HOS-ovci dobiti prekršajne prijave jer su danas izrekli pozdrav 'za dom spremni' na svojoj konferenciji za novinare, Plenković nije dao konkretan odgovor. Na ponovljeno pitanje kazao je da 'ukoliko se taj pozdrav koristio na način da je vrijeđao nekog drugog u tom kontekstu, onda je policija, kao što znate, postupala u nizu slučajeva'. Njegova glasnogovornica Sunčana Glavak 'podebljala' je odgovor, rekavši da će 'policija sigurno utvrditi okolnosti'. 

Pitanje spomen-ploče, rekao je prethodno Plenković, riješeno je 'na način da smo vodili dijalog s udrugom koja je postavila ploču, uz poseban pijetet prema žrtvi'.

'Nikakva legalizacija nečega što je davno registrirano nije se dogodila; riječ je o pukom tehničkom usklađivanju statuta udruga s novim zakonom o udrugama koji uopće ne dotiče pitanje simbola, pečata ili slogana. Tu ne smije biti nikakvih dilema, pa niti trijumfalizma, koji se dao nazrijeti u izjavama pojedinih predstavnika HOS-a', napomenuo je Plenković.

Rekao je da ne postoji nikakvo rješenje Ministarstva uprave, već samo 'odgovor s razine načelnice, dakle službeničke razine Ministarstva uprave prema isto tako odgovarajućem uredu u upravi Grada Zagreba'. 

'Dakle nikakvo novo rješenje, legalizacija, akt koji bi bio konstitucijski u bilo kojem smislu za nešto novo', naglasio je Plenković.

  • +4
HOS-ovci održali konferenciju vezano uz spomen-ploču u Jasenovcu Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

'Našli smo rješenje tako da je ploča danas premještena iz Jasenovca u Novsku. Riješili smo prvu fazu ove teme. Druga, ključna i dugoročno važnija faza je sustavno i jasno zakonsko reguliranje korištenja simbola i znakovlja totalitarnih sustava. To pitanje, nažalost, nije regulirano – slogani i grbovi bili su dopuštani od raznih vlasti i u tom pogledu su zakonito registrirani', kazao je Plenković.

Dodao je da se netom uoči presice čuo sa Zvonkom Kusićem, predsjednikom HAZU-a, koji je ujedno predsjednik tzv. Vijeća za suočavanje s prošlošću, te su dogovorili da ono intenzivira svoj rad.

'Meni taj pozdrav nije prihvatljiv'

'I to vijeće sastavljeno je, poput Posebnog stručnog povjerenstva za kurikularnu reformu, od ljudi različitih svjetonazora, koji će raditi na preporukama za cjelovito zakonsko rješenje. Tada ćemo nastojati riješiti pitanje i pozdrava 'za dom spremni' i ostalih simbola totalitarnih sustava na cjelovit način, kako bi nestale dileme, dvojbe i kako se te teme ne bi zlorabile da Hrvatsku 21. stoljeća kontinuirano vraćaju nazad', kazao je Plenković. 

Upitan vrijeđa li njega osobno pozdrav 'za dom spremni', premijer je odgovorio potvrdno. 'Meni taj pozdrav nije prihvatljiv, ima predominantne konotacije vezane za NDH i ustaški režim', odgovorio je Plenković.

  • +8
Radnici skidaju ploču s natpisom 'za dom spremni' u Jasenovcu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

Reakcije oko načina na koji se Ministarstvo uprave 'riješilo' spomen-ploče iz Jasenovca s natpisom 'za dom spremni' sve su brojnije, a rijetkima je jasno kakve će posljedice imati rješenje kojim se potpuno legalizira, ako i privremeno, korištenje ustaškog pozdrava.

Plenković je trebao razjasniti pitanja koja se roje i nakon što se ministar uprave Lovro Kuščević tim povodom obratio javnosti, ali u tome očigledno nije sasvim uspio.

Po pitanju kurikularne reforme, premijer je zahvalio rektorici zadarskog Sveučilišta Dijani Vican, inače predsjednici Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, kao i svim drugim članovima koji su dovršili rad na nacrtu Akcijskog plana.

  • +59
Prosvjedna akcija 'Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma' Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

'To su vrlo precizno elaborirane mjere koje se trebaju poduzeti u cijelom nizu područja. Iza Akcijskog plana, koji je gotovo konsenzualno donesen, mogu u cjelini stati svi članovi PSP-a', ustvrdio je Plenković, dodajući da je zajednički cilj partnera u Vladi to da početkom iduće školske godine krene pilot-projekt u školama kako bi se testirao novi obrazovni program. 

Po pitanju poreza na nekretnine, najavio je da će Vlada predložiti izmjene Zakona o lokalnim porezima, kojima će biti odgođena primjena poreza na nekretnine. Istodobno, Vlada će održati 'argumentiranu, cjelovitu raspravu o ulozi tog poreza' jer svi građani trebaju biti upoznati s njegovim smislom i svrhom.