UKLONjENA PLOČA IZ JASENOVCA

Kuščević o HOS-u: Ovo je samo tehnički, 'za dom spremni' riješit ćemo zakonom

07.09.2017 u 13:38

Bionic
Reading

Nakon višemjesečnih prijepora o tome je li HOS-ovoj ploči s pozdravom 'za dom spremni' mjesto u Jasenovcu ona je skinuta u četvrtak prijepodne. Odlazi u Novsku, a grb HOS-a legaliziran je takav kakav jest, s pozdravom 'za dom spremni'

Ministar uprave Lovro Kuščević je na konferenciji za novinare nakon što je uklonjena ploča iz Jasenovca kazao da je postignuto rješenje kojim je izražen pijetet prema 11 poginulih pripadnika HOS-a, ali i prema žrtvama koncentracijskog logora Jasenovca.

Podsjetio je da su udruge HOS-a, koje u grbu sadrže pozdrav 'za dom spremni', registrirane davno prije ove vlade.

'Ploča više nije u Jasenovcu jer su Vlada i pripadnici HOS-a procijenili da je moguće da se vrijeđa žrtva Jasenovca, što ne žele dovesti u pitanje', poručio je Kuščević.

Ploča će biti premještena u Novsku, u kojoj su ploče svih brigada što su sudjelovale u oslobađanju zapadne Slavonije.

'Time se ne prejudicira korištenje bilo kakvog pozdrava. Radi se o tehničkom usklađenju statuta udruga sukladno Zakonu o udrugama. Sve udruge imaju dužnost uskladiti se s novim zakonom', objasnio je Kuščević.  

Uporaba znakovlja totalitarnih režima, dodao je, definirat će se novim zakonom na osnovi preporuka koje će donijeti Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću.

Na upit da komentira izjave s presice HOS-a, na kojoj je rečeno da je dogovor njihova pobjeda i da će pozdrav ''za dom spremni' ostati dok su oni živi', Kuščević je kazao da ovo nije ničija pobjeda, već samo obitelji svih 11 poginulih pripadnika HOS-a čija se imena nalaze na toj ploči, kao i Jasenovca.

Ministar je pitan i kada se donese novi zakon o uporabi znakova i obilježja totalitarnih režima, znači li to da će se tim zakonom moći revidirati i grbovi HOS-a, na što je on odgovorio: 'Naravno da znači.'

Novinare je zanimalo zašto smo vijest o ploči čuli od HOS-a? 'Pa od koga drugog da to čujemo, oni su postavili ploču. HOS je taj koji je tražio od Općine Jasenovac skidanje ploče, kao i što je tražio postavljanje ploče na drugu lokaciju', rekao je Kuščević.