SPORNA TEMA

Plenković pojasnio hrvatsku politiku prema Rusiji i Ukrajini

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 20.06.2017 09:37
  • Objavljeno 19.06.2017 u 19:02
Plenković je složio tanku većinu, i sudeći po tonu intervjua koji su uslijedili, uzletio u nadmenom stavu

Plenković je složio tanku većinu, i sudeći po tonu intervjua koji su uslijedili, uzletio u nadmenom stavu

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković kazao je u ponedjeljak u Hrvatskom saboru da je mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja vanjskopolitiči izvozni proizvod Hrvatske koji je kompatibilan s naporima međunarodne zajednice za pronalaženje rješenja krize u Ukrajini, pojašnjavajući iznesene stavove na Odboru za vanjsku politiku i svoju opasku SDP-ovom Domagoju Hajdukoviću da je premlad za tu temu.

Na Odboru za vanjsku politiku Plenković je na upit SDP-ovog Domagoja Hajdukovića novoj ministrici vanjskih poslova Mariji Pejčinović Burić o odnosu Hrvatske i Rusije, rekao Hajdukoviću da mora "još puno žganaca popapati" i da je premlad za tu temu.

"Dao sam pojašnjenje logike i razloga hrvatskih stavova i politike i smisla mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja kao još uvijek relevantnog vanjskopolitičkog izvoznog proizvoda Hrvatske koji je u cijelosti kompatibilan s naporima međunarodne zajednice za pronalaženje trajnog mirnog rješenja krize u Ukrajini", pojasnio je Plenković nakon sjednice Odbora.

"Pitanje i način na koji je pitanje bilo formulirano od kolege zastupnika po mom sudu nije bilo na razini razumijevanja onoga što Hrvatska radi u vanjskoj politici. Ako pretendirate postavljati takva pitanja predsjedniku Vlade onda morate malo znati što pitate, u kom kontekstu o čemu se točno radi", dodao je.

Mora je poruka bila, izjavio je Plenković, da treba malo zagrebati ispod površine, više se  familijazirati sa supstancom, ozbiljnije znati što točno predlažemo, zašto, u kom kontekstu i u okviru kakvih međunarodnih napora, te okarakterizirao  kritike na njegov posjet Kijevu "vrstom hibridnog informacijskog rata". Odbacio je da je bio iznerviran."Ja se nikada ne sekiram, sve je kul".

Nova ministrica Pejčinović Burić najavila je za utorak primopredaju dužnosti u Ministarstvu vanjskih poslova te izrazila nadu da će sa Stierom nastaviti kao i dosad lijepo surađivati.

Na novinarski upit o arbitraži sa Slovenijom kazala je da će Vlada poštovati odluku Hrvatskog sabora. "Za  nas arbitraža ne postoji", rekla je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!