sjednica vlade

Plenković: Napad na Markovu trgu ima elemente terorističkog akta

14.10.2020 u 11:32

Bionic
Reading

Pucnjava na Markovom trgu, ali i najnovija situacija s koronavirusom bile su teme na koje se uvodno na sjednici Vlade osvrnuo premijer Andrej Plenković

'U ponedjeljak smo svjedočili pokušaju teškog ubojstva policijskog službenika koji čuva zgradu vladu, počinitelj je pucao i na druge policijske službenike i na urede vlade. Osoba koja je odgovorna počinila je samoubojstvo. Policija i DORH utvrđuju sve okolnosti, no kao temu trebamo otvoriti koji su motivi i razlozi za ovaj čin, koji ima elemente terorističkog akta', rekoa je Plenković na početku sjednice Vlade.

Otkrio je da je jučer posjetio i ranjenog policajca. 'Drago nam je da se osjeća dobro', rekao je Plenković.

Progovorio je i o pooštrenim mjerama sigurnosti na Markovom trgu. 'One imaju privremeni karakter, ali svi modaliteti će se mjenjati sa sigurnosnom procjenom. Vodit ćemo računa o kulturi otvorenosti no istodobno ćemo voditi računa i o sigurnosti onih koji su na dužnostima, ali i zgrada. Da ćemo balansirati pokazalo je juučerašnje javno okuplajnje koje je organizirano sukladno novim pravilima', rekao je Plenković.

Uvjerava da nova pravila neće utjecati na mogućnost novinara da izvještavaju o svim aktivnostima Vlade, kao ni na dostupnost dužnosnika za izjave.

  • +3
Zagreb: Na sjednici Vlade RH raspravljano o rekordnom broju oboljelih od koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Plenković o koronavirusu: Situacija je zabrinjavajuća

Osvrnuo se i na rekordan broj oboljelih od koronavirusa. 'Riječ je o širem trendu koji je pristuan i u susjedstvu, Europi i svijetu. Pandemija se dolaskom jeseni ubrzava i širi. Broj zaraženih u svijetu premašuje 38 milijuna i to je 2 milijuna više nego prije tjedan dana. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je porastao preko 1000 od posljednje sjednice vlade. Situaciju možemo nazvati zabrinjavajućom', kazao je Plenković.

Dodao je da se situacija može poboljšati ako budemo odgovorni i solidarni. 'Zato i danas apeliram na sve sugrađane da se pridržavamo mjera jer tako štitimo jedni druge.Distanca, pranje ruku i nošenje maske. To su male žrtve za zaštitu zdravlja a i zaštitu radnih mjesta', kazao je premijer.

Posebnu poruku uputio je mladima. 'Svjesni smo da ova pandemija narušava vaš društveni život i vaše navike i želje i nije vam lako, ali bitno je da se poštuju mjere i da štitite vaši ukućani, roditelji, bake i djedovi. Hrabrost danas nije u kršenju mjera nego je hrabrost žrtvovati dio svojih aktivnosti da bi se zaštitili drugi', kazao je Plenković.

O situaciji s koronavirusom govorio je i ministar zdravstva Vili Beroš. 'Danas je zabilježno u Hrvatskoj 748 novih slučajeva. Prati se određeni porast koji brine, ali ne iznenađuje s obzirom na situaciju', kazao je Beroš.

'U proteklom tjednu stopa potvrđenih slučajeva na 100 tisuća stanovnika i dio pozitivnih testova ponovno raste, porastao sa broj sa 11 posto na gotovo 15 posto. Situacija zahtjeva ozbiljnost i disciplinu', poručio Beroš.