napad pred vladom

[FOTO/VIDEO] Plenković: Došlo je do pokušaja teškog ubojstva, nema odgovornosti ministra Božinovića

12.10.2020 u 10:34

Bionic
Reading

Nakon što je jutros na Markovu trgu upucan policajac o situaciji ispred Banskih dvora oglasili su se i premijer Andrej Plenković te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

'Kao što ste čuli, ovdje, na Markovu trgu došlo je do pokušaja teškog ubojstva. Riječ je o pokušaju ubojstva, počinitelj je počinio samoubojstvo. Policija i nadležno državno odvjetništvo poduzet će sve radnje kako bi se doznalo što se dogodilo i zbog čega se dogodilo. O tome nemamo više saznanja. Želimo ranjenom policajcu brz oporavak i nadam se, prema informacijama koje čujemo, da će njegovo stanje biti stabilno', kazao je nakon događaja Plenković.

'Ovo je događaj za koji nemamo saznanja da bismo ga ozbiljnije mogli sagledati. Policija i DORH će utvrditi je li događaj individualnog karaktera, a zasad izgleda da jest', kazao je, dodavši da je počinitelj pješice stigao na Markov trg.

Kazao je da nisu imali informacija tajnih službi da bi se to moglo dogoditi.

'Od događaja prije mjesec i pol policija je povećala kontrole. Imamo kulturu otvorenosti i Trg svetog Marka dostupan je svima', kazao je Plenković.

'Ovo nas sve skupa dovodi u novo promišljanje sigurnosti. Varijanta kompletnog zatvaranja također je moguća', rekao je premijer.

  • +7
Izjava Andreja Plenkovića nakon pucnjave na policajca na Trgu svetog Marka Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Upitan što bi bilo da se sve ovo dogodilo prije sjednice Vlade, kada je Markov trg pun novinara, Plenković je kazao da bi to bilo 'jako loše'.

Najavio je da će se postrožiti mjere. 'Nakon ovoga ćemo pojačati mjere, nema nikakve dileme', rekao je Plenković, dodavši da ne bi uspoređivao ovaj incident s onim otprije mjesec dana, kada je ispred ulaza u Vladu Ivan Vilibor Sinčić istresao lubenice. I tada se govorilo o pitanju sigurnosti na Markovu trgu.

Nema odgovornosti ministra Božinovića, dodao je. 'Vrlo jasan odgovor sada i sljedeće četiri godine', poručio je Plenković.

Andrej Plenković nakon pucnjave na Trgu svetog Marka Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović/PIXSELL

Božinović je kazao da je od incidenta prije mjesec dana napravljeno nekoliko verzija osiguranja Markova trga. 'Ovo je moguće zaštititi ako se trg potpuno zatvori tako da vozila i pješaci mogu prolaziti samo s propusnicama i da se stave kontrolne točke. Ali ovdje imamo i crkvu i odluku Ustavnog suda i sve to moramo uzeti u obzir. To znači da u ovom dijelu grada, kada bismo stavili sigurnost na maksimalnu razinu, ne bi bilo slobode kretanja', poručio je Božinović.

Na pitanje bi li se sve institucije s Markova trga mogle premjestiti negdje drugdje, Božinović kaže kako bi sigurno bilo bolje da su ove institucije negdje drugdje. 'Nije lako preseliti ove institucije koje su tu duže od desetljeća', dodao je.

Najavio je da će se postrožiti mjere, ali nije pojasnio kako.

Upitan kako to da nitko nije vidio da Gornjim gradom prolazi počinitelj s puškom, Božinović je kazao: 'Nemoguća je misija da se nekoga tko je odjeven na način na koji je moguće da nosi oružje ispod zaustavlja.'