INTERVJU ZA JAVNU TV

Plenković kaže da su ustavne promjene unutarnja stvar BiH

07.07.2017 u 21:53

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak kako će Hrvatska i dalje biti najangažiraniji glasnogovornik interesa BiH na putu prema EU-u i NATO-u, no moguće ustavne promjene i izmjenu unutarnjeg ustroja trebaju rješavati političari iz te zemlje

'Ukoliko narodi BiH, političke stanke i institucije smatraju da je ustavno ustrojstvo potrebno urediti na kvaliteniji način...mi smo spremni pomoći u tom procesu no liderska uloga mora biti na političarima koji imaju mandat i povjerenje građana u BiH', kazao je Plenković u intervjuu  javnoj televiziji BHT 1.

Istaknuo je kako je BiH 'državni prioritet' za Hrvatsku koja je toj susjednoj zemlji spremna pomoći da bude u cjelosti funkcionalna država i napreduje na putu euroatlantskih integracija.

Najavio je kako će Hrvatska kao konkretnu pomoć izdvojiti sredstva koja BiH treba kako bi ispunila upitnik Europske komisije nužan da bi se razmatrao njen zahtjev za odobravanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Plenković je uvjeren da će u dijalogu s predstavnicima vlasti BiH biti moguće riješiti sva otvorena pitanja u odnosima dviju zemalja, a kao važan korak naveo je sporazum kojim je građanima dvije zemlje omogućeno neogrančeno pravo stjecanja vlasništva nad nekretninama u obje države.

Smatra da nerješene granice ne mogu dovesti u pitanje dobrosusjedsku suradnju. 'Pitanje granica mnoge države rješavaju dugi niz godina', kazao je Plenković dodajući kako Hrvaska ulaže maksimalne napore da se olakša nesmetani protok ljudi, roba i kapitala.

Na pitanje o tome što će biti s planovima za gradnju odlagališta nukleranog otpada na Trgovskoj gori čemu se BiH protivi, Plenković je odgovorio kako je cilj napraviti takvu vrstu odlagališta koje će jamčiti neškodljivost po okoliš i život ljudi a do konačnog rješenja doći će se isključivo u otvorenom dijalogu između dvije države.

I za Pelješki most je ustvrdio kako ničim ne ugrožava interese BiH jer je taj projekt koji je od strateškog interesa za Hrvatsku planiran tako što je vlastima u BiH dostavljana sva potrebna dokumentacija, u cjelosti sukladna međunarodnim normama.

'Ukoliko je bilo kakva dodatna informacija potrebna Hrvaska će to vrlo rado pojasniti', kazao je Plenković podsjećajući kako je most projektiran tako da ničim ne ugrožava mogućnost pristupa teritorijalnim vodama BiH, odnosno Neumu.

Plenković je obećao i kao će se u slučaju Agrokora hrvatska ponašati principijelno, odnosno učiniti sve da se u tvrtkama-kćerima koncerna u BiH sačuvaju radna mjesta a restrukturiranje provede na najbolji mogući način.

'Isti princip kojega imamo u Hrvatskoj imamo i za Agrokorove tvrtke u BiH', istaknuo je Plenković.