poboljšavanje suradnje

Vlade Hrvatske i BiH u Sarajevu održavaju drugu zajedničku sjednicu

07.07.2017 u 07:59

Bionic
Reading

Vlade RH i BiH u petak održavaju zajedničku sjednicu u Sarajevu, što će biti druga zajednička sjednica dviju vlada, prva je održana u lipnju 2010. u Splitu. Na sjednici će se, kako su poručili iz Vlade RH, razmotriti brojna pitanja od zajedničkog interesa i budući modaliteti suradnje s ciljem uspostavljanja što uređenijih odnosa između dvije zemlje.

Predviđeno trajanje sjednice je dva sata, nakon čega će biti potpisano nekoliko sporazuma između dviju država. Tako će hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić s BiH kolegom Igorom Crnadakom potpisati ugovor o europskom partnerstvu, dok će ministar branitelja Tomo Medved s BiH ministricom za ljudska prava i izbjeglice Semihom Borovac potpisati Protokol o suradnji u traženju nestalih osoba.

Predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Pjer Šimunović i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potpisat će ugovor o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka, dok će sporazum o suradnji u području turiznma potpisati hrvatski ministar turizma Gari Cappelli i BiH ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović potpisat će Memorandum o suglasnosti o suradnji u području mladih.

Razgovarat će se i o zajedničkim infrastrukturnim projektima, a vjerojatno i o Agrokoru.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, nakon zajedničke sjednice dviju vlada sastat će se s predsjedavajućim Predstavničkog doma BiH Šefikom Džaferovićem.

Plenković se u četvrtak u Sarajevu odvojeno sastao s predsjedateljem Vijeća ministara Denisom Zvizdićem i s članovima Predsjedništva.

'Očekujem da sutrašnji sastanak otvori put ministrima da unaprijede odnose u pojedinim područjima. Na taj smo način poslali stratešku poruku o BiH kao našoj susjednoj, prijateljskoj državi kojoj želimo pružiti ruku na europskom putu. Smatramo da je to ključ njezinog kvalitetnog funkcioniranja, a ujedno želimo i riješiti neka otvorena pitanja', izjavio je hrvatski premijer u četvrtak nakon sastanka.