sjednica vlada rh i bih

Plenković opomenuo vlasti BiH zbog istraživanja ratnih zločina

07.07.2017 u 13:33

Bionic
Reading

U Sarajevu je u petak prijepodne održana zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Premijer Andrej Plenković nakon sjednice rekao je kako u bilateralnom smislu za Hrvatsku nema važnije države od BiH: 'U Hrvatskoj imate i prijatelja i partnera'

Poslije zajedničke sjednice Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koja je u petak održana u Sarajevu, a koja je bila druga zajednička sjednica dviju vlada - prva je održana u lipnju 2010. u Splitu - pred novinare su izašli predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković i predsjedajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

'Želimo riješiti što više otvorenih pitanja i podupirati BiH kao cjelovitu i funkcionalnu državu na njezinu putu prema članstvu u EU', rekao je Plenković. Napomenuo je kako od nadležnih institucija BiH očekuje neselektivan pristup u procesuiranju ratnih zločina i kvalitetnu razmjenu informacija.

Također, Plenković očekuje da se izbori u BiH 2018. pripreme tako da izborni proces bude pravičan prema pripadnicima hrvatskog naroda.

Denis Zvizdić zahvalio je Hrvatskoj na njezinu 'snažnom lobiranju za ključni cilj BiH, što brže članstvo u EU'.

'Razgovarali smo i o tome kako olakšati protok ljudi, roba i kapitala između naših dviju zemalja te smo dogovorili otvaranje novih graničnih prijelaza kako bi se olakšao život ljudi koji žive u pograničnim područjima', rekao je Zvizdić. 

Spomenut je, kaže, i problem odlagališta nuklearnog otpada koje Hrvatska planira graditi na Trgovskoj gori.

Naravno, razgovaralo se i o krizi koncerna Agrokor i svih Agrokorovih tvrtki koje posluju u BiH.