PRIJATELJSKA DRŽAVA

Plenković se uoči sjednice dviju vlada sastao s dužnosnicima BiH

06.07.2017 u 19:59

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković doputovao je u četvrtak u Sarajevo uoči održavanja zajedničke sjednice vlada Hrvatske i BiH zakazane za petak, i po dolasku u glavni grad BiH odvojeno se sastao s predsjedateljem Vijeća ministara Denisom Zvizdićem i s članovima Predsjedništva

'Očekujem da sutrašnji sastanak otvori put ministrima da unaprijede odnose u pojedinim područjima. Na taj smo način poslali stratešku poruku o BiH kao našoj susjednoj, prijateljskoj državi kojoj želimo pružiti ruku na europskom putu', rekao je Plenković novinarima nakon sastanka.

'Smatramo da je to ključ njezinog kvalitetnog funkcioniranja, a ujedno želimo i riješiti neka otvorena pitanja', dodao je.

U priopćenju objavljeniom nakon susreta navedeno je kako su dvojica premijera razgovarali o mnogobrojnim pitanjima koja će se naći na dnevnom redu sutrašnje zajedničke sjednice.

Ističe se kako su obojica izrazili zadovoljstvo suradnjom i dinamikom razvitka odnosa dviju prijateljskih zemalja posvećenih promociji stabilnosti i napretka regije. Istaknuli su važnost suradnje vlada na bilateralnoj, kao i multilateralnoj  razini s ciljem ubrzanja euroatlantskih integracija regije.

  • +13
Premijer Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Ocjena je kako održavanje zajedničkih sjednica vlada ubrzava rješavanja značajnih bilateralnih pitanja i doprinosi poboljšanju političkih odnosa u cijeloj regiji.

Premijer Plenković je tijekom susreta sa Zvizdićem kazao kako već sama činjenica da je vlada Hrvatske u Sarajevu pokazatelj opredjeljenosit Hrvatske za jačanje dobrosusjedske suradnje u regiji, kao i potpore euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Zvizdić je pak zahvalio premijeru Plenkoviću na kontinuiranoj potpori Hrvatske euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine. Izrazio je zanimanje njegove zemlje za izradu i provedbu  zajedničkih projekata usmjerenih ka povezivanju, gospodarskom napretku i ubrzanju kretanja ljudi, roba i kapitala.

Očekuje se kako će nakon zajedničke sjednice vlada u petak biti potpisano najmanje pet međudržavnih sporazuma, ugovora i protokola vezanih za europsko partnerstvo, turizam, mlade, nestake osobe te za zaštitu tajnih podataka.