PRVI OBOLJELI

Koronavirus je stigao: Plenković i krizni stožer objavili što će država sad učiniti

25.02.2020 u 12:51

Bionic
Reading

U Hrvatskoj imamo prvog oboljelog od koronavirusa, objavio je u utorak premijer Andrej Plenković

Utvrđeno je da imamo prvog pacijenta s koronavirusom u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, rekao je Plenković nakon sastanka Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu.

'Riječ je o mlađem čovjeku koji ima blaži oblik bolesti, on je izoliran i zasad je dobro', kazao je Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da su u 11.50 dobili rezultate testiranja koji su pozitivni na koronavirus kod čovjeka koji je boravio u Milanu od 19. do 21. veljače. Ministar je kazao da osoba ima lakši oblik bolesti te se nada da će tako i ostati. Međutim ovim činom detekcije virusa u našem prostoru podižemo stupanj naše pripreme i obrane te mjera koje poduzimamo. 'Koncentrirat ćemo se na kontakte koje je mladić ostvario i postupati prema njima na adekvatan način', kazao je ministar.

Za sve one koji su bili u neposrednom kontaktu sa zaraženim organizirat će se karantena. Poručio je kako Hrvatska ulazi u višu fazu pripravnosti, a njezin zdravstveni sustav ima sve mogućnosti odgovora na ugrozu.

'Riječ je o bolesti koja je po kliničkim karakteristikama slična gripi i ne očekuju se veći pobol i komplikacije od sličnih infekcija gripe', ustvrdio je Beroš.

Zdravstveni sustav je spreman i napravit ćemo sve za sigurnost zdravlja nacije, istaknuo je.

Beroš je naveo i da još uvijek nema rezultate testiranja devet hrvatskih državljana koji su radili u tvornici u Italiji u kojoj je zabilježeno 20 slučajeva koronavirusa.

Potom je ponovno uzeo riječ premijer te je kazao da je Hrvatska, kako se širio koronavirus, digla razinu pripravnosti. 'Kadrovski smo popunili cijeli stožer, riječ je o iskusnim ljudima i očekujem maksimalan angažman od njih. Poruka hrvatskoj javnosti je da su sve službe maksimalno angažirane', rekao je premijer Andrej Plenković.

Nacionalni stožer Civilne zaštite o koronavirusu vodio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.