trebaju posebnu zaštitu

Plenković: Hrvatska je spremna prihvatiti izbjeglu djecu smještenu na grčkim otocima, ne vidim tko bi razuman bio protiv toga

08.03.2020 u 15:50

Bionic
Reading

Hrvatska je spremna prihvatiti dio djece koja u nehumanim uvjetima žive u izbjegličkim kampovima na grčkim otocima, rekao je u nedjelju hrvatski premijer Andrej Plenković

Veliki broj djece bez pratnje, koja su sama, bez roditelja, rođaka ili staratelja nalazi se u centrima na grčkim otocima, koji su zadnjih dana zasuti dolaskom novih migranata.

"Ne vidim da bi itko razuman mogao biti protiv toga da i mi pomognemo određenom broju djece koja žive u bitno drukčijim uvjetima nego što žive naša djeca", rekao je Plenković novinarima u Sinju.

EU će o prebacivanju djece razgovarati nakon što grčke otoke idućeg tjedna obiđe povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson.

"Hrvatska je uvijek pokazivala izrazito humanitaran pristup. I mi smo bili zemlja koja je imala prognanike i koja je primila izbjeglice, naročito iz BiH. Djeca trebaju posebnu zaštitu", istaknuo je premijer Hrvatske koja trenutno predsjeda EU-om.

  • +6
Djeca izbjeglice na grčkom otku Lezbos Izvor: EPA / Autor: ORESTIS PANAGIOTOU

O planu za izvlačenje djece bez roditeljske pratnje razgovaralo se na izvanrednom sastanku ministara unutarnjih poslova prošloga tjedna u Bruxellesu jer je Grčka zatražila pomoć od ostalih članica.