ministar božinović

'Razgovarao sam s ministricom Bedeković o tome gdje u Hrvatskoj smjestiti djecu izbjeglice, imamo određene prostore za to'

08.03.2020 u 13:56

Bionic
Reading

O najavi zbrinjavanja djece izbjeglica, koja su trenutno smještena na grčkim otocima, u Hrvatskoj, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je za N1 televiziju

'O tome je povjerenica Johanson izvijestila na zadnjem Vijeću da je dobila od strane predsjednice Komisije zadaću da osmisli akcijski plan preseljenja te djece. Svi su danas u toj migrantskoj populaciji ranjive skupine, međutim djeca su u toj skupini najranjivija. Povjerenica u srijedu ide u Grčku kako bi razmotrila situaciju tamo. Kad se ona vrati podnijet će nam izvješće. Prema onome što znamo, to je negdje oko pet tisuća djece. Grčka će jedan značajan dio zbrinuti kod sebe. Djeci treba osigurati cijeli niz službi kako bi se ta djeca čim prije rasteretila tog stresnog razdoblja života', rekao je Božinović u Točki na tjedan N1 televizije.

Ministar je poručio kako Hrvatska ima iskustva i kapacitete jer je zbrinjavala djecu kad je bio rat u Ukrajini.

'Imamo službe koje su to u stanju. Mislim da možemo odgovoriti jednom takvom, ne bih kazao zahtjevu, Europa mora pokazati tu humanu stranu, rekao je Božinović i dodao kako nema informaciju da se ta djeca smještaju u popravne domove.

'Siguran sam da kad govorim o ovako organiziranom smještaju, ne bih kazao da su to popravni domovi, ali za djecu bez roditelja znam da Ministarstvo demografije ima određene prostore u koje se mogu smjestiti ta djeca. Razgovarao sam i s ministricom Vesnom Bedeković o tome. Mi moramo znati s čime raspolažemo i kako možemo odgovoriti na tu situaciju', zaključio je Božinović.