komentar iz mađarske

Plenković poziva HDZ-ova župana na ostavku, o Šeksu šuti kao zaliven

27.11.2017 u 14:19

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković boravi u Mađarskoj na samitu čelnika 16 zemalja srednje i istočne Europe i Kine te je komentirao nekoliko aktualnih tema

Ususret sastanku s Viktorom Orbanom na samitu premijer je rekao kako se s mađarskim kolegom viđa barem jedno mjesečno, ali i da će ovaj susret biti dobra prilika za rješavanje nekih problema.

'Treba pronaći točke koje nas povezuju', rekao je Plenković, prenosi Dnevnik.hr, dodajući da Vlada radi na tome da Hrvatska stekne dionice ili da se pronađe strateški partner za Inu.

Plenković u Budimpešti Izvor: Društvene mreže / Autor: VladaRH

Premijer je snimljen i u neformalnom druženju sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom. 'Treba sjesti za stol, vidjeti koje su točke čvrsto definirane, a gdje imamo prostora', rekao je Plenković na pitanje o Piranskom zaljevu. Sastanak s Cerarom održat će se, kaže, sigurno do kraja prosinca.

Osudio je i ponašanje HDZ-ova župana Požeško-slavonske županije Alojza Tomaševića, kojeg se sumnjiči za nasilje u obitelji.

'To je pitanje koje ćemo rješavati u HDZ-u. Ukoliko se pokaže točnim ono što je izašlo u javnost, on ne može ostati na toj funkciji', rekao je Plenković.

Upitan je i o informacijama koje su objavljene o Vladimiru Šeksu, a koje se nalaze u dokumentima jugoslavenske Službe državne sigurnosti u Državnom arhivu, no Plenković nije želio komentirati Šeksov slučaj.

Osvrnuo se samo na novi Zakon o arhivima koji je Vlada poslala u Sabor na raspravu. 'Zakon o arhivima je cjelovit zakon, a ne uradak s nekoliko točkica koje je Most pripremio lani', rekao je Plenković.

Premijer se osvrnuo i na presudu koja će 'šestorici' biti pročitana u Haagu u srijedu.

'Mislim da smo iskoristili sve pravne mogućnosti koje su nam stajale na raspolaganju u ovom procesu. Vlada će komentirati presudu kada bude objavljena. Ne očekujem da bi na bilo koji način moglo doći do povezivanja odgovornosti Hrvatske s tim predmetom', zaključio je Plenković.