CRObarometar

HDZ i SDP u padu, no jedna je stranka u rekordnom uzletu

24.11.2017 u 20:01

Bionic
Reading

U mjesecu koji je obilježio Agrokor, pitanje povjerenja Vladi i žestoki napadi SDP-a, HDZ bilježi pad potpore, ali potpora nije rasla SDP-u, dapače i oni su izgubili kod birača. Dobitnik mjeseca je Živi zid koji je postao treća politička opcija

 Uz rejtinge stranaka, redovito istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar pokazuje i podržavaju li građani Vladine poteze, vjeruju li u održivost vladajuće koalicije te jesu li optimistični ili pesimistični kada je u pitanju smjer kojim Hrvatska ide.

HDZ studeni završava kao prva politička opcija s potporom od 30,2 posto, no to je već četvrti mjesec kako ta stranka malo pomalo gubi potporu među biračima koja je trenutačno najmanja u godinu dana.

SDP aferu oko Agrokora, ali i pitanje povjerenja Vladi na istom slučaju, nije kapitalizirao kod birača. Davor Bernardić može računati na potporu stranke kod 21,2 posto birača, odnosno to je najmanja potpora u godinu dana.

Živi zid zato ima razloga za zadovoljstvo. Među biračima trenutačno uživaju 11,7 posto potpore i to im je najbolji rezultat od osnivanja. Most može računati na 7,5 posto potpore, malo bolje nego mjesec prije, ali daleko od 10 posto i veće potpore birača.

  • +4
Živi zid o porezu na nekretnine Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Stranka Milana Bandića 365 trenutačno može računati na potporu od 3,4 posto. HSU ima potporu od 2,7, a IDS 2,4 posto. HSS trenutačno uživa potporu 2,2 posto birača, a HNS 2 posto. Pametno može računati na potporu od 1,8 posto, a stranka Promijenimo Hrvatsku od 1,4.

Reformisti Radimira Čačića su na 1 posto potpore birača. Nove stranke na političkoj sceni: GLAS ima potporu od 0,7, a stranka Brune Esih Neovisno za Hrvatsku ima potporu od 0,4 posto birača. Neodlučnih je u ovom trenutku 9,1 posto birača.

  • +29
Sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Da Hrvatska ide u lošem smjeru misli 74 posto birača, njih 20 posto misli suprotno, a 6 posto ne zna. To je rast pesimizma iz mjeseca u mjesec, točnije, trenutačno vlada najveći pesimizam u posljednjih godinu dana.

Ni Vladinim potezima ne vjeruje većina birača, odnosno njih 62 posto, a vjeruje samo 29 posto birača, dok ne zna njih 9 posto. Ono čime u Banskim dvorima mogu biti zadovoljni jest činjenica da su zaustavili petomjesečni rast nezadovoljstva politikama premijera i ministara.

Vladajuća koalicija odradit će zajedno još 3 godine, smatra to 70 posto ispitanika i to je rast od svibnja kada je u opstanak vladajućih vjerovalo samo 32 posto ispitanika. Da će se koalicija raspasti i prije kraja mandata trenutačno misli 21 posto ispitanika, a ne zna njih 9 posto.