PRIZEMNI RAZLOG PROMJENE

Što se dogodilo HDZ-u? Prije točno tri godine tražili su hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije

25.11.2017 u 15:21

Bionic
Reading

HDZ je danas podijeljen oko ratifikacije Istanbulske konvencije, no prije točno tri godine, 25. studenog 2014., HDZ-ovci su na konferenciji za novinare u stranačkoj središnjici pozvali tadašnju ministricu Milanku Opačić (SDP) da hitno pripremi Istanbulsku konvenciju za saborsku ratifikaciju

'Većina europskih država već je ratificirala, punim nazivom, Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilju u obitelji. A pitamo zašto to Hrvatska (još) nije učinila!? Pozivamo ministricu Milanku Opačić da što prije pripremi Konvenciju za ratifikaciju u Saboru!', bila je jednodušna poruka tadašnje članice Predsjedništva HDZ-a Josipe Rimac, predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova zagrebačke Gradske skupštine Margarete Mađerić i međunarodnog tajnika HDZ-a Mire Kovača u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. 

U ime HDZ-a kojim je tada predsjedavao Tomislav Karamarko, o potrebi hitne ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama govorila je Margareta Mađerić.

HDZ o Istanbulskoj konvenciji Autor: hdz

Tri godine kasnije, u HDZ-u nisu jedinstveni oko ratifikacije Istanbulske konvencije koju bi, prema ranijoj najavi premijera i predsjednika stranke Andreja Plenkovića, trebalo ratificirati do kraja 2017. iako to po svemu sudeći neće biti slučaj. 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić izjavila je danas da, prema njezinim saznanjima, prijedlog zakona o ratifikaciji još nije upućen u saborsku proceduru. Ona ne želi vjerovati da Hrvatska neće ratificirati Konvenciju, neovisno o javnim prozivkama, lobiranjima, zagovaranjima ili spominjanju financijskih mogućnosti države što je, kako su saznali u neformalnim razgovorima, bio razlog za neratificiranje u vrijeme SDP-a.

  • +8
Prosvjed povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

'Iznimno je važno ratificirati konvenciju jer je svi pokazatelji govore kako je za tretiranje obiteljskog nasilja nužna prevencija, sankcioniranje i davanje jasne poruke da je to društveno neprihvatljivo ponašanje', ustvrdila je.

Po njezinim riječima, nužno je naći bolje mehanizme zaštite žrtava koje trpe nasilje, jer se one u 40 posto slučajeva vraćaju počiniteljima, tridesetak posto odlazi svojim primarnim obiteljima, a vrlo mali broj može ostati ekonomski neovisan, pronaći ili zadržati posao.

Aktivistica Sandra Benčić objasnila je tijekom jučerašnjeg prosvjeda pred Saborom da jedinstven stav u HDZ-u nije dozreo jer se provedba Konvencije mora itekako osjetiti u proračuna, a ne zato što se netko boji rodne ideologije.

Naime, ratifikacijom Istanbulske konvencije po prvi puta utvrđuje se financijska obveza države prema žrtvama nasilja, ako država nije postavila sve mehanizme za zaštitu žrtve od nasilja. Također, traži se od zemlje da u kazneni zakon uvede određena kaznena djela genitalnog sakaćenja, seksualnog uznemiravanja, seksualnog nasilja i fizičkog nasilja. Traži i da država uloži u skloništa dostupna u svim regijama Hrvatska i telefonske linije te dostupnost stručne pomoći za žrtve seksualnog nasilja.